Eerste editie van de Vlaamse Isolatiedag is een groot succes

Johan
Johan Hazenbroek
maandag 20 november 2017, Geschatte leestijd 1min

Afgelopen zaterdag, 18 november, organiseerden het Vlaams Energieagentschap (VEA), Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw de eerste Isolatiedag. In alle Vlaamse provincies stelden aannemers hun werven op om diverse na-isolatietechnieken tot in detail toe te lichten. De Isolatiedag trok zo’n 500 kijklustige bezoekers naar een tiental werven over heel Vlaanderen.

Deelnemers kregen van de specialisten te horen hoe je je huis moet isoleren, welke keuzes en kwaliteitseisen er zijn, maar natuurlijk ook welke premies er zijn en hoe je van start gaat met een geschikte vakman en waar je die kan vinden! Tevens werden de live-demonstraties flink gesmaakt. Ook toonden aannemers aan de deelnemers hoe zij spouwmuren vullen en daken isoleren. Zelfs Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, stak de handen uit de mouwen en hielp bij het na-isoleren van een spouwmuur op een werf in Beveren.

“De Vlaamse overheid heeft premies voor maar liefst 6 vormen van isolatie. De hoogte van de premies daalt de komende jaren, dus ik herhaal graag: doe het nu”

Dat gezegde komt van niemand minder dan minister Bart Tommelein. Bijna 85 % van de Vlaamse huizen heeft een geïsoleerd dak. Slechts de helft van de woningen in Vlaanderen hebben geïsoleerde muren. De Isolatiedag helpt om de kennis van de Vlamingen over energie-efficiëntie bij te spijkeren. Essentieel is om het niet bij dit ene initiatief te laten, maar mensen continu te blijven herinneren aan het belang van de isolatie van hun woning. De Vlaamse regering moedigt het immers aan om met, niet alleen nieuwbouw maar ook bestaande, woningen in Vlaanderen een hoge energie-efficiëntie te bereiken.

“Er zijn nog veel woningen onvoldoende geïsoleerd. Nochtans zijn er heel wat technische mogelijkheden, kan isoleren vaak snel gebeuren en zijn er nu nog steeds premies. Door op verschillende werven in Vlaanderen uitleg en demonstraties te geven, helpen we de bezoekers alvast op weg” zegt Hilde Masschelein van de Bouwunie.

Marc Dillen van VCB voegt daar aan toe dat veel mensen wel al mee zijn met de korte- en langetermijndoelstellingen. Wel merkt hij nog dat toch heel wat mensen zich nog niet bewust zijn van de verplichtingen die zijn opgelegd door de overheid. Zoals bijvoorbeeld de dakisolatienorm (202), dubbelgasnorm (2023) en de BENOvatiedoelstellingen (2050). “Er is nog een zware inhaalbeweging nodig om die doelstellingen te behalen”.

Bron: VEA

Gerelateerde artikelen