Eerste burenpremies zijn toegekend

Johan
Johan Hazenbroek
dinsdag 14 november 2017, Geschatte leestijd 1min

In Hasselt, Tongeren en Oostende zijn de eerste burenpremies toegekend aan renovatieprojecten. Je krijgt een burenpremie als je met minstens tien mensen uit dezelfde stad of gemeente je huis of appartement energie-efficiënt maakt. Deze nieuwe premie is geldig vanaf oktober 2017. ‘Met de burenpremie betaal je iemand om het project te begeleiden. Dat neemt mensen heel wat rompslomp uit handen. Zo hopen we meer mensen te overtuigen om hun woning energiezuiniger te maken’, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

BENOvatiecoach 

Als minstens 10 mensen in dezelfde stad of gemeente samen hun huis of appartement energie-efficiënter maken, krijgen ze elk tot 400 euro om een BENOvatiecoach aan te stellen. Deze coach begeleidt het hele project van a tot z. Dat wil zeggen: een renovatieplan opstellen, offertes aanvragen en vergelijken, werken opvolgen, kwaliteitscontrole(s) uitvoeren, energiepremies aanvragen, enzovoort.

Afgelopen maand werden in Hasselt, Tongeren en Oostende de eerste burenpremies toegekend. Distributienetbeheerders Eandis en Infrax betalen de burenpremie uit, die bovenop de bestaande premies voor energiebesparende maatregelen komt. In totaal komen er zeven maatregelen in aanmerking: dakisolatie, isolatie van buitenmuren, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, een zonneboiler en een warmtepomp en/of een ventilatiesysteem.

'9 op de 10 Vlamingen vinden energiezuinigheid belangrijk, maar toch voldoen vandaag slechts 4 op de 10 woningen aan de normen'

Extra stimulans om rompslomp uit handen te nemen

‘De burenpremie kan een extra stimulans zijn voor wie weinig tijd heeft of er tegenop ziet om de werken van een energierenovatie op te volgen. Door mensen heel wat rompslomp uit handen te nemen, hopen we meer mensen te overtuigen om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken’, legt Tommelein uit. ‘Want negen op de tien Vlamingen vinden energiezuinigheid belangrijk, maar toch voldoen vandaag slechts vier op de tien woningen aan de normen’.

Steden en gemeenten spelen belangrijke rol

Op werfbezoek in Oostende bij een van de eerste woningen die een burenpremie zal krijgen, benadrukte de minister dat steden en gemeenten een belangrijke rol kunnen spelen. ‘Energiehuizen en lokale overheden kunnen geïnteresseerden bij elkaar brengen. Uiteraard kan je ook nog steeds gewoon zelf je huis renoveren of laten renoveren. Maar als je vrienden, buren of familie in dezelfde stad of gemeente kan overtuigen, dan regelt een BENOvatiecoach de rest.’