Een selfie als zonnepaneel!

Orin
Orin Koeteeuw
donderdag 04 augustus 2016, Geschatte leestijd 1min

Het is wat bizar, maar niet onmogelijk. Aan de Aalto University in Finland hebben wetenschappers een speciaal soort inkt ontwikkeld die energie kan opwekken. Binnenkort zullen we foto's kunnen afprinten die net zo goed werken als een zonnepaneel.

De technologie om zonnecellen te printen is niet nieuw, maar de onderzoekers hebben het toegankelijker gemaakt voor het grote publiek. Janne Halme, universitair lector, vertelt dat ze wilden nagaan of gewone huisprinters zonnecellen zouden kunnen afprinten in tekst- en fotovorm.

Kleur, hitte en energie

De gedachte is helder. Als we een zwart vel papier in de zon leggen, dan absorbeert het zonlicht waardoor het warm wordt. Wanneer de inkt zonnecellen bevat, dan kan die warmte omgezet worden in zonne-energie.

Technisch efficiënt

Verassend genoeg is de performantie van de geprinte zonnecellen net zo goed als die van traditionele panelen. Ghufran Hashmi, postdoctoraal onderzoeker, legt uit dat ze de geprinte zonnecellen aan duizend uur licht hebben blootgesteld. De metingen lieten zien dat de efficiëntie van de technologie behouden bleef. Halme en collega-onderzoekers dromen van de mogelijkheid om apparaten die een laag energieverbruik hebben, aan te sluiten op geprinte zonnecellen. Op die manier komen design en functionaliteit geweldig samen.

Wordt u ook enthousiast van dit soort ontwikkelingen binnen de duurzame energie? Er zijn al veel producten op de markt die u kunt inzetten om duurzaam te leven; zonnepanelen bijvoorbeeld!

Vraag gratis offertes voor zonnepanelen aan! »

Foto: u ziet dat we Lenneke, marketeer bij Solvari, alvast in het zonnetje hebben gezet!

Gerelateerde artikelen