Een plat dak isoleren: de basisregels

Nahom Isaac
woensdag 26 februari 2014, Geschatte leestijd 2min

Door het isoleren van een plat dak kun je aardig op de stookkosten besparen. Het is daarmee een goede investering die zich op korte termijn terug betaalt. Ook neemt de waarde van het huis erdoor toe. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om een plat dak te isoleren. In dit artikel worden de meest gangbare manieren van isoleren en de voor- en nadelen ervan uitgebreid besproken.

In principe zijn er voor het isoleren van een plat dak vier verschillende mogelijkheden:

Het warme dak

Bij deze manier van isoleren wordt het isolatiemateriaal aangebracht direct onder de dakafdichting. De bestaande dakbedekking wordt daarbij eerst verwijderd of men laat deze liggen en gebruikt deze vervolgens als dampscherm. Bovenop dit scherm wordt dan de uiteindelijke isolatie aangebracht. Dit kan gebeuren met een speciale koudlijm of een schuimende PU lijm. Als isolatiemateriaal worden vaak platen van kunststof (PIR of PUR) gebruikt maar ook glaswol en rotswol in plaatvorm. Deze materialen hebben een hoge isolatiewaarde en houden de warmte dus goed binnen. Ook dakplaten met isolatie op worden vaak gebruikt. Het warme dak is de meest toegepaste manier van isoleren. In 95% van alle gevallen gebruikt men Deze methode om platte daken te isoleren.

Voordelen van dit systeem:

  • Er is een grote keuze aan isolatiematerialen.
  • Dakplaten zijn relatief goedkoop.
  • Door de isolatielaag is het dak goed beschermd tegen weersinvloeden en is het minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Vooral voor de wat oudere daken met een houten dakconstructie is dit van belang in verband met de duurzaamheid van het dak.

Nadelen van dit systeem:

  • De dakhuid zelf is nog steeds onderhevig aan weersinvloeden.
  • Het aanbrengen van een nieuwe dakhuid brengt extra kosten met zich mee.

Het omgekeerde dak

Bij het omgekeerde dak wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakhuid geplaatst. Direct op de isolatieplaten komt dan een ballastlaag te liggen. Eventueel kan er gekozen worden voor een waterdichte folie die tussen het isolatiemateriaal en de ballastlaag wordt aangebracht. Het voordeel van deze folie is dat het regenwater sneller afgevoerd kan worden. Wanneer je overigens zonnepanelen gaat plaatsen is deze manier van isoleren ideaal omdat de panelen gemakkelijk op de isolatiepanelen kunnen worden aangebracht. Wat betreft materiaalkeuze is het overigens simpel. Alleen XPS platen kunnen worden gebruikt omdat deze tegen vocht bestand zijn. Er zijn in de handel ook XPS platen te koop die voorzien zijn van een ballastlaag. Zo heb je direct een mooie afwerking.

Voordelen van dit systeem:

  • Het omgekeerde dak vormt een bescherming voor de dakhuid.
  • Een al aanwezige dakhuid, die nog in goede staat is, kan behouden blijven.

Nadelen van dit systeem:

  • Er is eigenlijk geen keuze aan isolatiemateriaal. Je bent dus afhankelijk van XPS platen. Deze hebben een iets mindere isolatiewaarde als bijvoorbeeld PUR of PIR waardoor je iets dikker zult moeten solderen.

Het duodak

De naam zegt het al een beetje. Het duodak kenmerkt zich doordat het de beste eigenschappen van het warme dak en het omkeerdak combineert. Vaak is het namelijk zo dat er al een warm dak constructie aanwezig is. Door deze te combineren met een omkeerdak krijg je een perfecte isolatie. Hierbij worden dakplaten met isolatie vaak gebruikt. Een overzicht van alle soorten dakplaten vind je op de website www.mijn-dakwerker.be

Het koude dak

Eigenlijk is dit geen serieuze optie meer want door de isolatie onder de dakvloer te plaatsen wordt deze blootgesteld aan flinke temperatuurschommelingen. Een dergelijke constructie zorgt op den duur ook voor de nodige condensatie problemen en is dus niet aan te raden als isolatieoptie.

Gerelateerde artikelen