Een goede basis voor investeringen in zonnepanelen en warmtepompen: de slimme meter!

Elisa
Elisa Huisman
vrijdag 10 februari 2017, Geschatte leestijd 1min

De Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) en Fedelec zien de recent uitgebrachte slimme digitale meter als een grote kans voor eigenaren van warmtepompen of zonnepanelen. De digitale meter zorgt ervoor dat de net gerealiseerde zonnestroom beter op waarde geschat kan worden en de dakoppervlaktes van de woningen zo maximaal benut kunnen worden. Warmtepompen kunnen op hun beurt dan weer de diensten aanbieden om elektriciteitspieken af te vlakken door tijdelijk aan een lager vermogen te werken of deze zelfs uit te schakelen. Dit allemaal kan zonder warmteverlies, doordat de eerder opgeslagen warmte uit het buffervat gehaald wordt.

De twee federaties drongen erop aan dat de garanties van de rendabiliteit die zonne-energie installaties halen uit het systeem van de terugdraaiende teller wel gegarandeerd blijft. Naar aanleiding hiervan heeft de overheid besloten om de terugdraaiende teller te garanderen voor 15 jaar. Nieuwe installaties met een digitale meter zullen meteen eenzelfde compensatie krijgen. Zo wilt de Vlaamse regering ervoor zorgen dat de rechten van eigenaars van zonnepanelen blijven bestaan en dat er meer ruimte is voor het genereren van batterijopslag.

De Algemeen directeur van ODE concludeert het volgende: "Het laten installeren van zonnepanelen blijft op basis van deze beslissing een verstandige investering. Onze organisatie ziet hier een gezonde basis voor een blijvende groei van de sector." 

Een ander voordeel van de terugdraaiende teller is dat deze ervoor zorgt dat kleine zonne-energie (PV) installaties zonder bijkomende subsidies rendabel zijn. De slimme meter invoeren is daarom een logische stap naar een toekomstgericht energiesysteem. ODE en Fedelec vermelden daarbij wel dat het beter is om een gefaseerde uitrol te verzorgen, van een eenvoudige digitale meter zodat de kosten voor de consument onder controle zullen blijven. Kris van Dingenen, adjunct-directeur van Fedelec: "Het ligt voor de hand om met de uitrol van de slimme meters te starten bij specifieke doelgroepen. Daarbij kunt u denken aan gezinnen met zonnepanelen, warmtepompen, batterijopslag of elektrische voertuigen. Stuurbare elektrische verbruikers zijn van groot belang in het toekomstige energienet."