Dit zijn de woontrends van 2018 voor particulieren in België!

Martijn
Martijn Scholman
dinsdag 06 maart 2018, Geschatte leestijd 3min

2017 was het drukste jaar ooit op de huizenmarkt in België! Uit de jaarlijkse Notarisbarometer blijkt dat in 2017 er één procent meer huizen zijn verkocht dan in 2016. Maar wat voor woningen zijn in trek? En hoe willen de Belgen eigenlijk leven? Dit zijn de woontrends voor 2018!

Wie niet groot is, moet slim zijn...

Gezinnen in ons land worden steeds kleiner: 1-oudergezinnen komen steeds vaker voor, en ook vergrijzing zorgt voor steeds kleinere gezinnen. De overheid heeft maatregelen opgesteld om de kostbare open ruimte te behouden. En het gevolg? Onze woningen worden steeds kleiner. De gemiddelde bewoonbare oppervlakte van de bouwaanvragen was in 2012 105 m2, momenteel is die gekrompen met 15 m2! Bij Matexi, een ontwikkelaar van huizen, zien ze ook de verschuiving naar kleiner wonen. Guy Huyberechts, sales excellence manager bij Matexi, gaf aan dat van de bijna 1.500 opgeleverde woningen van vorig jaar 53% een appartement was.  

Dit hoeft evenwel geen domper te zetten op het woongenot van de Belg. Anne-Marie Buyle, communicatiemanager bij Matexi, zei dat compact wonen zeker een aantal voordelen heeft. Volgens haar zal je energiefactuur minder zwaar wegen. Bovendien wordt er met projecten gezorgd voor voldoende groen in de publieke ruimtes. Hierdoor hoeft iemand die klein woont niet te lijden in leefruimte.

Iemand kan op verschillende manieren compact wonen. Voorbeelden zijn co-housing, microwonen en zelfs verticaal wonen! Er zijn steeds meer slimmere oplossingen om de kleinere en gedeelde ruimtes zo goed mogelijk te gebruiken. Hier weten de lifestyle fanaten wel raad mee! Met hun creativiteit worden zij steeds meer ingezet om slimme oplossingen te bedenken. Je vindt op Instagram en Pinterest tal van inspiratie. Maar ook ketens als Ikea hebben begrepen dat de markt hiervoor groot is.

Verstedelijking, met uitzonderingen

De woningen worden niet alleen steeds kleiner, we gaan ook steeds meer naar de stad toe. Steeds minder mensen zijn vertrokken in de laatste 10 jaar, vooral in Vlaanderen (van 7.200 vertrekkenden in 2007, naar 2.100 in 2016). In ons land slibben de wegen dicht en hebben we in de stad vele opties om ons te verplaatsen, waardoor het niet raar is dat dit gebeurt. Een andere logische voordeel van de stad is dat alle voorzieningen al in de buurt zijn.

Dit lijkt voor alle steden in België vrij aannemelijk. Maar toch zijn er verschillen tussen steden onderling. Buyle ziet dat er in Antwerpen nog steeds mensen vertrekken, terwijl Mechelen het bijvoorbeeld uitstekend doet. Ze merkt dat de aantrekkelijkheid van de buurt afhangt met de leefbaarheid van een buurt. Groen Kwartier, een site in Antwerpen met veel woningen, winkels, parkjes, speelpleinen en zelf een sterrenrestaurant heeft een recordaantal jonge gezinnen aangetrokken. Zij zijn eigenlijk juist de eersten die wegtrekken uit de stad.

Een lastige keuze voor ons

Belgen willen graag het beste van beide: de vrijheid in een levendige stad, maar tegelijkertijd ook de veiligheid en toegankelijkheid van een dorp. Anne-Marie Buyle zei dat het buurtgevoel uit meer dan enkel verkeersarme straten bestaat. Het ruimtegevoel is volgens haar ook een belangrijke factor.

Het plattelandsgevoel in de stad

Ze zei verder dat ontwikkelaars steeds meer de voordelen van het platteland naar de stad brengen. Zo komen er steeds meer inplanting van voldoende groenruimte, pleinen, speelterreinen en wadi’s. Hoge appartementsgebouwen zorgen voor steeds meer licht en uitzicht over de levendige stad. Het valt Buyle op dat mensen ontdekken dat stedelijk wonen perfect kan samengaan met gevoel voor ruimte.  

Woontrend: wonen aan het water

Londen, Parijs, Amsterdam, Praag… Wonen aan het water is een opkomende internationale trend. Buyle bevestigt dat die trend België heeft bereikt. Dit, ook wel ‘waterfront development’ genoemd, heeft volgens haar duidelijk zijn opmars gemaakt. Dit zie je niet alleen in de grote steden. Ook kleinere delen, zoals Hasselt en Aalst, verbouwen hun voormalige industriegebieden tot trendy wijken waar het bruist van het goede leven.

We komen meer bij elkaar

Doordat we steeds kleiner wonen, vinden we de publieke ruimte steeds belangrijker aan het worden. 86% van de Belgen vindt bij de aankoop van een woning dat de buurt even belangrijk als de woning zelf. We kijken niet alleen naar het imago van de buurt, maar ook naar functionele aspecten.

De rol van de publieke ruimte verandert ook. Belgen gaan de ruimtes steeds meer samen gebruiken: gedeelde fietsenstallingen, moestuintjes, parkjes… Dit versterkt juist het buurtgevoel en de verbondenheid.

Huyberechts vindt het tot slot opvallen dat het buurtgevoel meer aan belang wint. 61% van de Belgen geeft namelijk aan dat sociaal contact de belangrijkste aspect is van de woonsituatie. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer invullingen die omwonenden kennis laten maken met een nieuw project. Er zijn daar vele mogelijkheden voor: van een sociaal café tot een hippe bar zoals Bar Gloed in de Antwerp Tower. Het belangrijkste is dat mensen elkaar ontmoeten, niet waar? Daar is Huyberechts het volledig mee eens.

Gerelateerde artikelen