Digitale (slimme) meter nog steeds niet op de vaste planning.

Lorenzo
Lorenzo Fioraliso
maandag 25 februari 2019, Geschatte leestijd 1min

Ondanks de aankondigingen dat begin 2019 de slimme meter zou uitrollen in Vlaanderen, wordt op het moment nog steeds hard aan het afronden van de exacte vervangingsplannen gewerkt. Tegen het eind van 2022 moet 1 op de 3 huishoudens zijn uitgerust met de nieuwe slimme energiemeters. 


Simulator VREG

Voor huiseigenaren die twijfelen over het rendement van de slimme meter heeft de Vlaamse energieregulator VREG een simulator ontwikkelt. Aan de hand van de simulatie kan je de gevolgen inschatten van de uitrol van de digitale meter op basis van de huidige ontwerpregelgeving. Uit de huidige simulaties blijkt dat 60 procent van minder gaat inleveren met het gebruik van de slimme meter. Zodra er meet bekent is over de exacte vervangingsplannen zal de simulator indien nodig worden aangepast, zodat huiseigenaren inzicht blijven houden in de gevolgen van de invoering van de nieuwe meters.

Slimme meter en behoud terugdraaiende teller

De slimme meter, oftewel de digitale meter, gaat de terugdraaiende meter die we normaal kennen vervangen. De nieuwe generatie meters zijn digitaal en hebben meer mogelijkheden. Maar wat als je vandaag zonnepanelen wilt aanschaffen met een terugdraaiende teller? 

Wanneer u in 2019 zonnepanelen aanschaft blijf je recht houden op de terugdraaiende meter. Huiseigenaren die namelijk voor 31 december 2020 zonnepanelen hebben aangeschaft en geïnstalleerd, hebben voor de daaropvolgende 15 jaar recht op de terugdraaiende meter in combinatie met het prosumententarief

Gerelateerde artikelen