Digitale meter komt sowieso een half jaar later voor mensen met zonnepanelen

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 29 oktober 2018, Geschatte leestijd 1min

De plaatsing van de digitale meter is een half jaar uitgesteld. Volgens Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, redt het bedrijf waar de meters besteld zijn, het niet om op tijd te leveren. Ook plaatsing van digitale meters bij mensen met zonnepanelen is opgeschort.

Pas vanaf 1 juli 2019 krijgen mensen een digitale meter. Hoewel de aanbesteding van de digitale meters ruim op tijd gebeurde, redt het bedrijf het niet de meters tijdig te leveren. Omdat er nog geen duidelijk is over de terugdraaiende meter in combinatie met zonnepanelen, krijgen zonnepaneleneigenaren de meter sowieso later. De minister van Energie gaat ervan uit dat netbeheerder Fluvius de nodige stappen zet om een schadevergoeding te eisen en dat de uitrol van digitale meters vanaf 1 juli vlot en vlekkeloos verloopt.

Voorstel digitale meter en zonnepanelen

De VREG oppert om de terugdraaiende teller voor het nettarief te behouden tot eind 2019. Volgens Tommelein is het aan de mensen met zonnepanelen zelf om te kiezen of zij hun terugdraaiende teller houden en prosumententarief blijven betalen óf dat ze geen terugdraaiende meter meer hebben en geen prosumententarief meer betalen.

Tommelein geeft aan dat mensen die nu al zonnepanelen hebben geen digitale meter krijgen, totdat er een oplossing is waarbij zij even goed af zijn als vandaag.

Gerelateerde artikelen