Dalende rentevoet maakt geld vrijwel gratis

Orin
Orin Koeteeuw
donderdag 18 augustus 2016, Geschatte leestijd 1min

Geld wordt steeds goedkoper. Na de brexit daalde de rente fors, waardoor veel consumenten hun woonlening willen laten herzien door de bank. Ze hopen zo mee te profiteren van de lage rentevoet.

De Standaard schrijft dat KBC het aantal aanvragen voor een herfinanciering met 30% heeft zien toenemen. Bij BNP Paribas Fortis kwam dat neer op een stijging van 128%. ING België geeft geen harde cijfers, maar noteert een ‘duidelijke stijging’ van herfinancieringsaanvragen. Woningeigenaars doen die aanvragen om te kunnen profiteren van de lage rentevoet. Volgens KBC “[herzien] sommige klanten hun woonlening al voor de tweede of derde keer”.

Gratis geld lenen

Op dit moment zijn er zelfs klanten van KBC die gratis geld lenen. Zij hebben een variabele rentevoet op het woonkrediet die nu het nultarief heeft bereikt. Dat is prettig voor wooneigenaars, maar banken hebben daar meer last van.

Wederbeleggingsvergoeding?

Dat geld zo goedkoop is, is een slechte ontwikkeling voor de bankensector. Vanwege de vele herfinancieringsaanvragen lopen ze op de lange termijn rente-inkomsten mis. Daarom vragen financiële instellingen aan de Belgische regering of ze een wederbeleggingsvergoeding mogen invoeren. Die vergoeding zorgt ervoor dat consumenten moeten gaan betalen voor een herfinancieringsaanvraag. De regering heeft vooralsnog niks met die wens gedaan.

Dalende rente zet door

Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) stuurt aan op een inflatie van 2%. Doordat ze die doelstelling niet zullen behalen, bestaat er een grote kans dat voorzitter Mario Draghi in september een verdere versoepeling aankondigt. Dat betekent dat de rente naar waarschijnlijkheid nog verder zal dalen.

Als die ontwikkeling doorzet, dan kunnen woningeigenaars wachten op nog lagere rentetarieven. Dat is gunstig voor hen, maar slecht nieuws voor banken en natuurlijk spaarders. De vraag is hoe diep de rente nog kan zakken, zonder dat banken in de problemen geraken.

Gerelateerde artikelen

donderdag 19 februari 2015

Belgische huizen niet meer te duur

donderdag 13 maart 2014

Nieuw record productie zonnestroom

maandag 19 augustus 2013

EPB-eisen aangescherpt voor 2014