Dakisolatie: 30% fiscale aftrek verdwijnt per 1-1-2017

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 12 oktober 2016, Geschatte leestijd 2min

Per 1 januari 2017 is het gedaan met de 30% fiscale aftrek voor dakisolatie. De isolatiepremies blijven nog wel tot 2020 bestaan, maar die zullen een pak lager uitkomen. Het advies is om dit jaar nog een isolatie-aanvraag in te dienen. Zo profiteert u maximaal van de nog beschikbare financiële steun.

De norm die dakisolatie verplicht, treedt in werking vanaf 2020. Het gaat om zowel woningen als huurwoningen die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet na 1 januari 2006) voldoen al aan de norm, mits ze in orde zijn met de energieprestatieregelgeving.

Strafpunten voor niet naleven

Als Vlamingen tegen 2020 nog altijd niet hun dak hebben geïsoleerd volgens de norm, dan kent de woninginspecteur vijftien strafpunten toe. Vanaf vijftien strafpunten kan de burgemeester de woning ongeschikt verklaren totdat de dakisolatienorm behaald is. De eigenaar van de woning zal dan direct maatregelen moeten nemen om aan de norm te voldoen.

“De boodschap is duidelijk: wacht niet langer om uw dak te isoleren”
- Minister van Energie Bart Tommelein 

Waarom verdwijnen de fiscale aftrek en de premies?

De voornaamste reden dat de financiële steun verdwijnt, is omdat de regering meer gelooft in totaalrenovaties. Losse maatregelen, zoals dakisolatie, garanderen geen permanente verduurzaming, omdat de warmte ook via ramen, de vloer of de muren kan ontsnappen. Daarnaast ziet de regering geen nut om financiële steun na 2020 te blijven geven, omdat dakisolatie dan toch verplicht is.


Wat kunt u doen om nog alle financiële steun te bekomen?

Om nog steeds mee te profiteren van de fiscale aftrek stuurt minister Tommelein duidelijk aan op actie. Daarom stelde hij een overgangsperiode in.  “Wie dit jaar nog zijn bestelling (voor dakisolatie, red.) plaatst, eind 2016 een voorschot stort en ten laatste eind 2017 de factuur betaalt, kan nog genieten van de fiscale aftrek” aldus de minister.

Voldoet uw woning al aan de norm?

Als u niet zeker bent of uw woning voldoet aan de dakisolatienorm, dan raadt de Vlaamse overheid u aan om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opmaken door een energiedeskundige. Dat kost u gemiddeld 200 euro.

Is uw dak onvoldoende geïsoleerd? De aanvraag voor dakisolatie kunt u binnen enkele minuten via Solvari doen. Zo komt u gemakkelijk in contact met isolatiespecialisten bij u in de buurt.

Vraag nu offertes aan voor dakisolatie en profiteer nog van 30% fiscale aftrek! »

Gerelateerde artikelen