Brusselaars moeten komende 10 jaar extra betalen voor hun elektriciteitsfactuur

Dennis
Dennis van Es
donderdag 29 september 2016, Geschatte leestijd 1min

In Brussel gaat de elektriciteitsfactuur voor iedereen omhoog. De komende 10 jaar gaan de mensen meer betalen om de groenestroomcertificaten te voldoen voor de plaatselijke afvalverbrandingsoven. In totaal gaat het om 100 miljoen euro.

Jaren geleden zorgden de groenestroomcertificaten voor pv-installaties in Vlaanderen voor een enorme schuldenberg. Ook de Brusselse regering zoekt er nu haar heil in, ondanks de roep naar hervormingen voor de certificaten.

Verouderde afvalverbrandingsoven

Op het eerste zicht lijkt het ongewoon dat een afvalverbrandingsoven voor groenestroomcertificaten in aanmerking komt. De reden dat de afvalverbrandingsoven hiervoor toch in aanmerking komt is om het feit dat er stroom wordt opgewekt tijdens de verbranding.

Experts zijn echter totaal niet overtuigd van het groene karakter van de afvalverbrandingsovens. De installatie waarin het ongesorteerde afval verbrand wordt is tevens verouderd, waardoor het totaalplaatje plots een stuk minder groen is,

Energieregulator is het oneens

De energieregulator voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brugel, is het totaal niet eens met de gang van zaken. Het feit dat dergelijke verbrandingsovens groenestroomcertificaten krijgen is voor hen onaanvaardbaar.

De opbrengsten van de groenestroomcertficaten zouden daarnaast naar de installatie zelf moeten gaan, maar het gewest eist die in dit geval op. In Brussel spreken de oppositiestemmen al van een verdoken belastingverhoging.

Besparen op uw elektriciteitsfactuur

Gelukkig zijn er veel manieren om zelf eenvoudig te besparen op uw energierekening. Zo kun je met spouwmuurisolatie tot wel €500 per jaar besparen! Via Solvari kunt u gratis en vrijblijvend offertes ontvangen voor spouwmuurisolatie. Zo komt u in contact met maximaal 5 specialisten die u verder kunnen helpen.

Ontvang gratis offertes voor spouwmuurisolatie! »