Bijna 4 op de 10 Vlaamse 65-plussers woont in een woning van slechte kwaliteit.

Lorenzo
Lorenzo Fioraliso
donderdag 01 november 2018, Geschatte leestijd 1min


38% van de Vlaamse 65-plussers woont in een woning van slechte kwaliteit. Het gaat hierbij om meer dan 300.000 woningen, die veelal verouderd zijn. Aangezien ouderen steeds vaker een sterke emotionele band met hun woning en woonomgeving hebben en om deze reden thuis willen blijven, is het belangrijk dat woningen kwalitatief niet tekortschieten. 

De woningen zijn vaak al meer dan 40 jaar geleden gebouwd, en zijn tot op heden nooit gerenoveerd. Er zijn hierdoor verschillende problemen waar ouderen tegenaan lopen. Zo ondervindt men last van vochtproblemen, slechte geïsoleerde muren of bijvoorbeeld verouderd sanitair in hun woning. Door de lagere kwaliteitsverwachtingen van 65-plussers als het aankomt op hun woning, accepteren velen de gebreken van hun huis, terwijl de meesten al een geruime tijd in hun huidige woning leven. Vlamingen van 73 of ouder leven vandaag al gemiddeld meer dan 25 jaar in hetzelfde huis of appartement, zo concludeert projectontwikkelaar Brody. Zo is onder andere naar voren gekomen dat veel 65-plussers nog niet willen verhuizen, aangezien ze naast een emotionele band met hun woning en woonomgeving niet openstaan voor een assistentiewoning of rusthuis.

Aanpassingspremie

In een gericht ouderenbeleid, waarin veel ouderen aangeven assistentiewoningen en rusthuizen zo lang mogelijk te willen vermijden, zal rekening gehouden moeten worden met de kwaliteit van woningen waarin Vlaamse senioren leven. Zo voorziet de Vlaamse overheid mensen op leeftijd van een aanpassingspremie. Met deze premie kunnen ouderen investeren in bijvoorbeeld extra veiligheidssteunen in de badkamer of het verlagen van het keukenaanrecht. Hoe je deze premie aan kan vragen als je er recht op heb, lees je in de blogpost: "Aanpassingspremie voor ouderen". Naast het gebruik van deze premie kan de 65-plusser kijken naar mogelijkheden om hun woning beter te isolseren, maar ook te verbeteren door bijvoorbeeld een vochtbestrijder in te schakelen. Een investering die zich volgens velen ruim uitbetaalt in comfort en hygiëne. 

Gerelateerde artikelen

vrijdag 06 maart 2015

Zonnepanelen opnieuw populair

dinsdag 03 juni 2014

Maximaal genieten van de matchen