Bewust omgaan met energie

George Gough
donderdag 02 oktober 2014, Geschatte leestijd 2min

Solvari vindt het belangrijk dat er goed wordt omgegaan met energie. Energie is niet meer uit ons leven weg te denken en we kunnen ook absoluut niet zonder. Maar we kunnen natuurlijk wel energie besparen! Het mooie is dat u dan ook meteen geld bespaart. Win-win!

Een reden om te shoppen

Nu het weer wat kouder wordt, gaat de verwarming weer aan. Als u de verwarming een graadje lager zet dan normaal, bespaart u op jaarbasis al €50! En het is natuurlijk een mooi excuus om een nieuwe, warme trui te kopen of een leuk dekentje voor op de bank. Veel mensen verwarmen ook kamers waar ze bijna geen gebruik van maken. Zonde, want dit kost u zo’n €100 per jaar.

Twee minuten korter douchen

Douchen is heerlijk, dat vinden wij ook. Als u bent verregend of als u gewoon even op wilt warmen, is douchen een fantastische oplossing. Vaak staan we eigenlijk veel langer onder de douche dan nodig is. Als we twee minuten korter zouden douchen, besparen we al gauw €55 per jaar.

Grote wasjes, geen kleine wasjes

De was doen… maar weinig mensen vinden het echt heel leuk. Goed nieuws: u mag uw was nu extra lang opsparen! Doe de wasmachine zo vol mogelijk en was op een lagere temperatuur. Zo bespaart u niet alleen energie, maar ook water. En als u daarna de was op een wasrek laat drogen, houdt u ook nog eens de luchtvochtigheid in uw woning op peil.

Ga uit uw stekker

Zit de oplader van uw telefoon standaard in het stopcontact? Het klopt dat smartphones vaak opgeladen moeten worden, maar het is zonde om de oplader erin te laten zitten als u uw telefoon niet oplaadt. U verbruikt dan namelijk ook gewoon stroom! Veel van de apparaten die u waarschijnlijk in huis heeft, zijn ook sluipverbruikers. Trek dus gewoon eens de stekker uit het stopcontact en laat apparaten als uw computer of tv niet op stand-by staan! 

Zet deze tip niet in de ijskast

Overgebleven maaltijden invriezen is sowieso al een heel goed idee. Maar wist u dat het ontdooien ervan in de koelkast ook heel slim is? Het eten ontdooit langzaam en geeft koude af aan de koelkast. Op die manier gebruikt uw koelkast dus even minder energie. En u bespaart natuurlijk energie, doordat u de magnetron niet gebruikt. Haal uw maaltijd dan wel de avond van tevoren uit de koelkast, anders heeft u kans dat het nog niet ontdooid is. Andersom geldt het ook: laat warm eten dat u in de koelkast wilt bewaren eerst helemaal afkoelen voordat u het in de koelkast zet. Ontdooi uw vriezer ook geregeld, zodat uw vriezer zo min mogelijk energie gebruikt.

”Hergebruik is puik”

We bezitten tegenwoordig veel spullen. Spullen die we na een tijdje zat zijn, spullen die na een tijdje kapot gaan, noem maar op. Vaak worden die spullen zonder er al te lang over na te denken weggegooid. Helemaal niet nodig! Veel dingen kunnen prima nog een ronde mee. Maak van een lamp een vaas, van een deur een bureaublad en van uw ongebruikte huishoudtrap een kastje.

Investeren in blijvende besparingen?

Alles bij elkaar opgeteld, kunnen we dus nog aardig wat energie, water en geld besparen. U kunt dit geld slim in uw woning investeren, zodat u nog veel meer geld gaat besparen. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, zonnepanelen en kunststof ramen en deuren.

Gerelateerde artikelen

vrijdag 10 oktober 2014

Recordmaand voor vastgoed

donderdag 16 oktober 2014

​Komt u warmpjes de herfst door?