België steeds meer afhankelijk van buitenlandse stroom

Nahom Isaac
vrijdag 03 mei 2013, Geschatte leestijd 1min

Na het sluiten van twee kernreactoren in de zomer van 2012 is België niet meer in staat geweest om voldoende stroom te produceren voor de Belgische bevolking. Dit heeft als gevolg dat er stroom vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden om de gehele Belgische bevolking te kunnen voorzien van voldoende stroom. Het importeren van stroom kost de overheid handenvol geld. Afgelopen winter is er voor maar liefst 221 miljoen euro aan stroom afgenomen vanuit het buitenland. Een jaar eerder was dit nog 137 miljoen euro.

Geen plannen tot heropening van de kerncentrales

De kernreactoren die in de zomer van 2012 zijn stilgelegd waren verantwoordelijk voor 12% van de stroom die werd gegenereerd. De kerncentrales zijn gesloten vanwege haarscheurtjes die tijdens een controle zijn gevonden. Hierdoor kampt België al geruime tijd met problemen omtrent de levering van energie. Het nemen van een besluit tot heropening van de kerncentrales heeft al meerdere malen op de agenda gestaan maar is telkens uitgesteld. Het lijkt er dus op dat er geen oplossing is voor de korte termijn.

Is duurzame energie wellicht de oplossing?

Het feit dat België erg afhankelijk is van stroom uit het buitenland baart veel Belgen zorgen. De energieprijzen kunnen bijvoorbeeld zomaar omhoog schieten wanneer de aangeleverde stroom duurder wordt. Om deze reden overwegen veel Belgen om zonnepanelen te nemen om zo niet afhankelijk te zijn van de energieprijzen. Ondanks de verhoogde netvergoeding en mindere subsidie zijn zonnepanelen erg rendabel. Zeker in vergelijking met andere Europese landen. Niet alleen ben je met zonnepanelen niet afhankelijk van energieprijzen, ook kan er flink bespaard worden met duurzame energie. Het zelf generen van energie is om die reden een steeds aantrekkelijkere optie voor de Belgische bevolking.