Belgen wonen het ruimst van Europa

Dennis
Dennis van Es
maandag 15 augustus 2016, Geschatte leestijd 1min

Belgen hebben gemiddeld 2,2 kamers per persoon tot hun beschikking. Hiermee hebben Belgen gemiddeld de meeste kamers tot hun beschikking vergeleken met andere Europese landen. Oost-Europa scoort een stuk lager. Kroaten en Polen hebben gemiddeld 1,1 kamer per persoon. Van alle Europese landen scoort Roemenië met gemiddeld 0,9 kamer per persoon het laagst.

Deze cijfers zijn naar voren gekomen uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. In West- en Noord-Europa wonen de mensen het ruimst met gemiddeld ongeveer 2 kamers per persoon, waarbij België met 2,2 het hoogste scoort.

Helft Roemenen woont te krap volgens Europese normen

Volgens Eurostat woonde 52 procent van de Roemenen in 2014 te krap. Hierbij is ook rekening gehouden met de samenstelling van het gezin. In de overige Oost- en Zuid-Europese landen woont meer dan een kwart van de mensen te krap. In West-Europa woont gemiddeld gezien minder dan 10 procent van de bevolking te krap.

Ruimer leven op het platteland

Het platteland scoort beter dan de grote steden. Hier hadden de mensen gemiddeld 1,7 kamers per persoon, terwijl dit getal in de grote steden gemiddeld op 1,5 ligt. Noorwegen, Malta en Cyprus zijn hierop uitzonderingen. In deze landen hadden de mensen in steden per persoon gemiddeld meer kamers van op het platteland.

Slovenen, Balten en Hongaren zijn ruimer gaan leven

In veel landen is het gemiddelde aantal kamers per persoon gelijk gebleven of ligt gestegen. In de Oostzeelanden, Hongarije, Slovenië en Portugal was de toename het sterkst. Zowel in de steden als op het platteland nam het gemiddelde aantal kamers per persoon hier toe.

Gerelateerde artikelen