Alarmsystemen binnen huishoudens doet aantal inbraken dalen

Vanity
Vanity Lekkerkerker
dinsdag 06 maart 2018, Geschatte leestijd 1min

Een op vijf huishoudens heeft een alarmsysteem, schat de Belgische beroepsvereniging van de elektronische beveiliging. Ook verbinden steeds meer mensen hun alarmsysteem met een alarmcentrale. Nu is de vraag: daalt ook het aantal inbraken in België?

Het is de eerste keer sinds de millenniumwissel dat het aantal woninginbraken zo laag ligt. In 2015 noteerden we 67.000 inbraken, in 2016 lag het aantal op 56.400 inbraken en vorig jaar slechts 25.335 woninginbraken halverwege 2017.

Volgens Koen Colpaert maken preventiecampagnes ons de laatste jaren extra attent op onze veiligheid thuis. De kwaliteit van bouwmateriaal neemt toe, wat ervoor zorgt dat buitenschrijnwerk moeilijker verslagen wordt door inbrekers. Ook technologie maakt het de inbrekers lastig. Alarmsystemen met sensoren, infrarooddetectoren, buitencamera’s en monitoring via je smartphone maken het gemakkelijker en betaalbaarder om je eigen woning goed in de gaten te houden.

Bovendien kiezen alsmaar meer mensen dan ook nog eens voor een intelligent alarmsysteem. Dit zorgt niet alleen voor beveiliging, maar is ook verbonden met verschillende domoticatoepassingen zoals rookmelders of slimme thermostaten.

Vaker in contact met de centrale

Er zijn in totaal zo’n 800.000 alarmsystemen actief in ons land lezen we in Waalse krant Sud Presse. Van die 800.000 alarmsystemen zijn er 280.000 systemen rechtstreeks gekoppeld aan een alarmcentrale. Volgens ALIA Security stijgt dat cijfer jaarlijks met 3 à 5%.

24/7 controle

Bij Securitas zien ze die trend ook duidelijk. Elk alarmsysteem kan gekoppeld worden aan een hulpcentrale. Wanneer het alarmsysteem is aangesloten monitoren de operatoren de klanten 24 uur op 24. Wanneer een alarm afgaat of als de camera iets ongewoon detecteert Dan zijn verschillende scenario’s mogelijk: De bewoner opbellen of een tweede en zelfs derde persoon inlichten.

Ook is het mogelijk om de hulpdiensten te contacteren om een mobiele patrouille langs te sturen. In 2017 kreeg de alarmcentrale 1,2 miljoen meldingen, goed voor 66.000 interventies door hun mobiele teams. De mobiele teams komen snel ter plaatse en nemen op vraag van de klant ook binnen een kijkje als extra controle.In geval van problemen, blijven ze ter plaatse tot er hulp komt.

Gerelateerde artikelen