96 op de 100 daken nog beschikbaar voor zonnepanelen

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 23 mei 2018, Geschatte leestijd 1min

Vlaanderen heeft nog een enorm potentieel als we kijken naar zonne-energie die we nog op kunnen wekken. Amper 4 op de 100 bruikbare daken hebben zonnepanelen. Limburg doet het al goed, in tegenstelling tot West-Vlaanderen. En ondanks dat we in Europa niet de meeste zon hebben, hebben we wel genoeg daken!

Zonnepanelen vinden gretig aftrek in Vlaanderen. En toch is er ruimte voor meer. Niet alleen particulieren zien het nut en de voordelen van de duurzame energie-opwekker. Ook bedrijven en winkels laten zonnepanelen plaatsen. Zelfs een kerk in Aalst krijgt ze!

4,4 procent van de ideale daken hebben zonnepanelen

Volgens het Vlaams Energieagentschap liggen er maar op 4,4 procent van de ideaal gelegen daken zonnepanelen. Leggen we de resterende daken ook vol met zonnepanelen, dan levert dat in totaal 57 gigawatt aan stroom op. Dat is bijna 10 keer zo veel als alle bestaande kerncentrales samen! En dan hebben we daar de niet-ideale daken nog niet eens bij opgeteld.

Elk jaar een verdubbeling van nieuwe zonnepaneleninstallaties

Elk jaar verdubbelt het aantal nieuwe zonnepaneleninstallaties. Goed nieuws, want volgens minister Tommelein halen we op deze manier de doelstelling om tegen het einde van 2020 op 6,5 procent van de daken zonnepanelen te hebben liggen óf 3,7 gigawatt op te wekken.

Limburg koploper met zonnepanelen

In West-Vlaanderen zijn de minste zonnepanelen geïnstalleerd: op 3,8% van de daken. Limburg gaat aan kop met 6,6%.

Tip: om nog meer Vlamingen aan te moedigen zonnepanelen te laten plaatsen, komen er straks premies voor thuisbatterijen. Dan kan je je zelfopgewekte zonne-energie opslaan! Vraag gerust gratis en vrijblijvend offertes aan voor zonnepanelen.

Gerelateerde artikelen