6 op de 10 Vlaamse woningen presteert onvoldoende op energiezuinigheid

Johan
Johan Hazenbroek
woensdag 11 oktober 2017, Geschatte leestijd 1min

Negen van de tien Vlamingen vindt energiezuinigheid een belangrijk thema. Daartegenover vindt maar zes op de tien Vlamingen dat ze daadwerkelijk zuinig leven. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse bevraging "Rationeel Energiegebruik in Vlaanderen". Het Vlaams Energie Agentschap peilt om de twee jaar naar het energiebewustzijn en bijbehorend gedrag bij ruim 1.000 Vlamingen.

Vlamingen vinden het isoleren, en dus besparen op verwarmingskosten, zeer belangrijk maar toch gebeurt het weinig. De hoge kosten van het renoveren zijn hiervoor het meest gehoorde argument. De Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein is van mening dat de Vlaming te weinig op de hoogte is van steunmaatregelen en premies van de overheid om te renoveren.

Kosten en terugverdientijd

Uit de enquête blijkt vooral dat de Vlaming niet goed op de hoogte is van de steunmaatregelen die er zijn. Waardoor de kosten en terugverdientijd van isolatie compleet verkeerd worden ingeschat.

Wist u bijvoorbeeld dat:
- Slechts vier op de tien Vlamingen de Vlaamse Energielening kent?
- Iets meer dan de helft van de Vlamingen wel weet dat er premies zijn voor isolatie, glas of zonneboilers?
- Er ook een totaalrenovatie bonus, burenpremie of de korting op de onroerende voorheffing bestaat?
- Als u in 2017 de spouwmuur laat isoleren door een aannemer, u aanspraak kunt maken op 6 euro premie per geïsoleerde m2 bij de netbeheerder?

Besparen met isolatie

Isolatie vereist een investering, maar het rendement is wel zeer hoog. Voor een gemiddelde woning kost het isoleren van de spouwmuren en vloer eenmalig 3.900€. Jaarlijks komt dat overeen met een besparing van 760€. De investering is dus stukken aantrekkelijker dan spaargeld op de bank zetten.

Energielening en premies

De overheid heeft de Energielening recent hervormd om renoveren een boost te geven. Daarnaast zullen ze de andere bestaande middelen nog meer onder de aandacht brengen. Beter renoveren is hierbij prioriteit. Naar aanleiding van de enquête benadrukt de minister Tommelein dat energiezuinigheid de eerste pijler van zijn beleid is.


Actie

Omdat het najaar goed te beginnen heeft Solvari een actie opgezet. Namelijk het winnen van 250€ korting op uw isolatieklus! Door het isoleren van de spouwmuur, vloer of het dak begint u direct met besparen. Solvari wil alle Vlamingen aanmoedigen om daaraan een begin te maken. Want als u deze klus nu laat uitvoeren, kunt u deze winter de eerste euro’s besparen! 

Gerelateerde artikelen