1 op de 6 Vlamingen vergeet zonnepanelen-installatie te melden

Dennis
Dennis van Es
dinsdag 13 december 2016, Geschatte leestijd 1min

In 2016 hebben zo’n 20.000 Vlamingen zonnepanelen op hun dak laten installeren. Hoewel het verplicht is om dit te melden bij de netbeheerder, hebben 3.404 Vlamingen dit niet gedaan. Volgens de Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, weten veel mensen niet dat het melden van een zonnepanelen-installatie nog steeds verplicht is.

Bij Eandis hebben 2.931 Vlamingen hun zonnepanelen-installatie niet gemeld, bij Infrax gaat het om 472 gevallen waarbij geen melding is gemaakt. Samen is dat dus goed voor 3.404 gemiste aanmeldingen. Dit betekent dat zo’n 1 op de 6 het vergeet.

Netbeheerders ondernemen actie

De netbeheerders zijn nu actief bezig om alle meldingen binnen te krijgen. Dit doen ze door zelf de meterstand vaak genoeg op te nemen, maar ook de ingediende meterstanden goed controleren. Als er ineens een daling is in het verbruik zonder dat de gezinssituatie veranderd is of zonder dat er een melding is gekomen van een zonnepanelen-installatie, nemen de netbeheerders contact op met de klant.

Niet melden betekent een boete

Ruim 90 procent onderneemt naar aanleiding hiervan direct actie. Een klein deel blijft echter weigeren om de zonnepanelen-installatie te melden. Voor deze groep werkt ministers Tommelein aan een decreet om energiefraude te bestraffen. ‘‘We gaan de mensen eerst samen met de netbeheerders zo goed mogelijk informeren. Maar vanaf 1 juni komen er effectief boetes. De opbrengst komt terecht in het energiefond, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken.’’

Volgens minister Tommelein is het belangrijk dat de zonnepanelen-installaties gemeld worden. Dit zou namelijk essentieel zijn voor de veiligheid van het net, voor het behalen van de Europese doelstellingen en omdat elke Vlaming moet bijdragen aan het gebruik van het net.

Heeft u nog geen zonnepanelen?

Is uw dak nog niet voorzien van een zonnepanelen-installatie maar wilt u net als veel anderen flink besparen op uw energierekening? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan voor zonnepanelen en kom in contact met bedrijven uit uw regio.

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »

Gerelateerde artikelen

donderdag 14 september 2017

Hervorming van de energielening

vrijdag 02 september 2016

Elektriciteit het duurst in Vlaanderen