EPC labelpremie

Vlaamse huiseigenaren kunnen vanaf 1 januari 2021 in aanmerking komen voor EPC-labelpremie. Je ontvangt premie wanneer je een woning met slechte energieprestaties grondig renoveert. De renovaties moeten binnen een periode van 5 jaar worden uitgevoerd. De labelpremie geldt alleen voor woningen met een ondermaatse energieprestatie.

Wat is EPC-labelpremie?

De EPC-labelpremie is door de Vlaamse regering in het leven geroepen om woningeigenaren te motiveren om hun woning of wooneenheid met ondermaatse energieprestatie grondig te renoveren. Resultaat? Een woning met een aanzienlijk beter energielabel. De hoogte van de premie hangt af van het behaalde EPC-label na de energetische renovatie(s).

EPC-label van je woning

Sinds 2019 wordt het EPC (energieprestatiecertificaat) bepaald door het berekenen van een energiescore. Op basis van de score wordt een woning ingedeeld in een klasse van A+ (meest gunstige) tot F (minst gunstig). Er wordt gerekend met het energieverbruik van je woning per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar). 

Alleen een erkende energiedeskundige type A mag het EPC van een woning bepalen, die de woning tijdens een huisbezoek beoordeeld op een aantal punten. Er wordt o.a. gekeken naar:

  • Muur- , vloer- en dakisolatie, 
  • Ramen en deuren, 
  • Installaties voor o.a. verwarming, het verwarmen van water, koeling & ventilatie
  • Eventuele aanwezige zonne-energie installaties

Sinds 2009 is het in Vlaanderen verplicht om het EPC-certificaat te voorleggen bij verkoop of verhuur van een woning of appartement.

Hoe hoog is de premie?

De EPC premies lopen uiteen van €2.500 tot €5.000 euro. De hoogte van het premiebedrag hangt af van het behaalde EPC-label na renovatie. 

In onderstaande tabel zie je hoeveel premie je ontvangt na het behalen van label C, B en A. Er wordt onderscheid gemaakt tussen woningen en wooneenheden.

Woning Maximale EPC-labelpremie
Woning met EPC-label E of F €5.000 euro als label A wordt behaald
€3.750 euro als label B wordt behaald
€2.500 euro als label C wordt behaald
Wooneenheid (bijv. appartement) met
EPC-label D, E of F
€3.750 euro als label A wordt behaald
€2.500 euro als label B wordt behaald

Voor beschermde afnemers liggen bovenstaande premies 20% hoger. » Meer info

EPC-labelpremie aanvragen

Voor je begint met verbouwen of het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, heb je het huidige EPC van je woning of wooneenheid nodig. Je kan hiermee meteen je premieaanvraag starten.

Na je aanvraag heb je 5 jaar de tijd om je woning met slechte energieprestatie te renoveren. Wanneer de renovaties klaar zijn, kun je een energiedeskundige opnieuw het EPC laten bepalen. Voldoet de woning binnen de 5 jaar aan de voorwaarden en is het energielabel aanzienlijk verbetert, dan heb je recht op premie.

De aanvraagprocedure verloopt via Fluvius.

Hoe zit het met de Totaalrenovatiebonus?

De EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de zogeheten Totaalrenovatiebonus. Je kan sinds 2017 in aanmerking komen voor deze bonus wanneer je in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert.                                
   
De nieuwe premie is wel cumuleerbaar met eventuele energiepremies per maatregel.

  • Wie in 2017-2020 een investering heeft gedaan en daarvoor een premie heeft aangevraagd/aanvraagt, zit automatisch in het traject van de Totaalrenovatiebonus en komt niet in aanmerking voor de EPC-labelpremie
  • Wie in 2020 een bestelbon/offerte heeft ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur hiervoor in 2021 ontvangt, kan zelf een keuze maken tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie

Welke renovaties zijn het meest interessant?

Er bestaan verschillende renovatie-opties waarmee je jouw woning's EPC label aanzienlijk verbetert. Met het verduurzamen van je woning kun je flink besparen op de energiefactuur. Enkele voorbeelden van dit soort maatregelen zijn:

Via Solvari kom je eenvoudig gratis is contact met experts die je kunnen adviseren over bovenstaande klussen. Je ontvangt vrijblijvend meerdere offertes en kan deze vergelijken op de punten die jij belangrijk vindt.

Populaire projecten

Eerder bekeken pagina's