Dakisolatie: minder stoken, meer warmte

Hier kan je op rekenen: 

 1. Energiefactuur tot 30% lager
 2. Aangename temperatuur in huis 
 3. Korte terugverdientijd 

Dakisolatie: minder stoken, meer warmte

Hier kan je op rekenen: 

 1. Energiefactuur tot 30% lager
 2. Aangename temperatuur in huis 
 3. Korte terugverdientijd 

Ontvang gratis offertes

Ruim 3.219.694 mensen gingen je voor!


Profiteer in 2019 van premie voor dakisolatie

Dakisolatie is een van de belangrijkste stappen naar een lagere energiefactuur, want via het dak gaat ongemerkt veel warmte verloren. 
In 2019 ontvang je 4€ premie per geïsoleerd vierkante meter, daarnaast geniet je van de volgende voordelen:

Energiefactuur tot 30% lager

Met dakisolatie voorkom je dat de warme lucht in je woning via het dak ontsnapt. Doordat je de warmte dus langer vast houdt, hoef je minder te stoken en bespaar je tot 30% op je energierekening. 

Aangename temperatuur in huis

In de winter houdt dakisolatie de warmte in je huis vast en in de zomer houdt het de warme lucht juist buiten. Hierdoor heb je het hele jaar een aangename temperatuur in huis! 

Investering snel terugverdiend

Je hebt je investering al binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. En dat is goed nieuws, want dakisolatie plaats je maar één keer! Zo geniet je na een korte tijd al van de pure winst! 

Profiteer ook van de premie en voordelen van dakisolatie!

Verschillende isolatiematerialen voor je dak 

Je kan je dak met verschillende materialen isoleren. Hieronder lichten we er drie toe. 

Glaswol isolatie

Minerale wol:
glaswol

Die grote gele rollen die de huid irriteren. Je kent ze vast wel. Glaswol is dan ook het bekendste isolatiemateriaal. Dat komt waarschijnlijk doordat zijn lage prijs uitstekende isolatie en geluidsdemping biedt. Daarnaast beschermt glaswol je huis tegen schimmel, ongedierte en brand.

Houtwol isolatie

Milieuvriendelijk materiaal:
houtwol

Warmte weren in de zomer en binnenhouden in de winter. Dat is de meest waardevolle eigenschap van houtwol. Ze heeft een uitstekende thermische opslagcapaciteit zodat de warmte in het dak gedurende de nacht langzaam afgegeven wordt.

Let op: brand- en vochtwering zijn geen standaardeigenschappen van houtwol. Fabrikanten kunnen het product met zouten bewerken om het wel die eigenschappen te geven. Laat je informeren bij je leverancier.

PUR isolatie

Synthetisch materiaal:
polyurethaanschuim (PUR)

Het grootste voordeel van gespoten PUR-schuim is misschien wel de naadloze isolatie die het biedt. Zo bent u verzekerd van een compleet dekkende dakisolatie. PUR-schuim is vooral een sterk aan te raden optie als u in tijdsnood zit. Doordat het materiaal wordt ingespoten, de droogtijd minutenwerk is en het geen afval achterlaat, kunt u snel uw dak isoleren.Wat kost dakisolatie? Dak isolatiemateriaalPrijs

Minerale wol: glaswol

vanaf 5 € per m2

Milieuvriendelijk materiaal: houtwol

vanaf 20 € per m2

Synthetisch: polyurethaanschuim (PUR)

vanaf 35 € per m2

De prijs voor dakisolatie verschilt enorm, omdat ze afhangen van verschillende factoren. Zo spelen het aantal vierkante meters, het daktype, de isolatiebehoefte en de markt een rol. Daarom zijn de prijzen hiernaast slechts indicatief en kan je daar geen rechten aan ontlenen.

Prijzen dakisolatie

De prijs weten voor jouw persoonlijke situatie? 


Daken in Vlaanderen moeten tegen 2020 verplicht geïsoleerd zijn

Dat staat vastgesteld in de dakisolatienorm die in januari 2015 in werking trad. Niet naleven van de norm levert strafpunten op, waarmee de burgemeester de woning ongeschikt kan verklaren. De norm houdt in dat daken groter dan 2 vierkante meter een minimale R-waarde van 0,75 m2K/W moeten hebben. (Studenten)kamers ontspringen de dans. Voor zelfstandige woningen die een onbewoonde en onverwarmde zolder hebben, geldt isolatie van de zoldervloer ook als dakisolatie.


Wat gebeurt er als je woning de norm niet haalt?

Woningen waarvan de daken niet zijn geïsoleerd worden vanaf 1 januari 2020 15 strafpunten toegekend. Strafpunten worden overigens vóór 2020 ook al toegekend. Die strafpunten leiden ertoe dat de woning door de burgemeester als ongeschikt kan worden verklaard. De bewoner zal daarna opgelegd worden om de woning opnieuw conform de dakisolatienorm te maken.

Hoe kan je aantonen dat je woning voldoet aan de dakisolatienorm?

Je kan op drie manieren aantonen dat je dak aan de norm voldoet.

 • Met het energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning
 • Met het postinterventiedossier van de woning, zoals het architectuurplan en plannen van technische installaties.
 • Met een bouwplan, lastenboek of factuur (daaraan zijn wel voorwaarden gesteld)

Beschik je niet over een EPC? Dan kan je die laten opmaken door een energiedeskundige. Dat kost ongeveer 200 euro.

De meestgestelde vragen over dakisolatie 

Of dakisolatie mogelijk is in een huurwoning, hangt af van de afspraken die je hebt met uw verhuurder. Indien je huurt van een woningcorporatie, dan kan het zo zijn dat de corporatie een subsidie beschikbaar stelt voor dakisolatie. Overleg dus altijd even met je verhuurder!

Hoe lang het precies duurt om een dak te isoleren, hangt af van jouw situatie. Over het algemeen is een dak binnen één dag geïsoleerd. De bij ons aangesloten specialisten kunnen je precies vertellen hoe lang zij bezig zijn met het isoleren van uw dak. 

Solvari brengt u graag in contact met maximaal vijf isolatiespecialisten in uw regio. Deze specialisten geven u gratis en vrijblijvend advies en informatie. Daarnaast kunnen zij prijsoverzichten op maat maken, zodat u precies weet wat uw investering in dakisolatie is en wat uw besparing zal zijn. Door verschillende prijzen met elkaar te vergelijken, kunt u tot wel 40% besparen op de factuur voor het isoleren van uw dak.

In principe zijn alle daken geschikt voor dakisolatie. De bij ons aangesloten specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden en isolatiewaardes. Als je dak niet geïsoleerd is of als je de resultaten van je huidige dakisolatie te gering vindt, kan je het dak laten isoleren om zo een straffe besparing op je energiefactuur te realiseren.

Hoeveel dakisolatie precies voor jou gaat kosten, hangt af van het type huis dat je hebt, het materiaal waarmee geïsoleerd gaat worden en de manier waarop geïsoleerd moet worden. Als je benieuwd bent naar de exacte kosten voor je persoonlijke situatie, raden we je aan prijzen voor dakisolatie van specialisten te vergelijken. Hieronder zie je een indicatie van een gemiddeld dak met een oppervlakte van ongeveer 70 m2 en een zoldervloer van ongeveer 50 m2.

Schuin dak isolerenZoldervloer isolerenPlat dak isoleren
vanaf 1500€ - 3500€vanaf 1000€vanaf 3000€

Als je dakisolatie vakkundig is uitgevoerd met goede materialen, dan kan je zolang je huis overeind blijft staan, genieten van je dakisolatie. Je hebt geen onderhoud en je hoeft de dakisolatie niet te vervangen.

De tijd waarin je de investering in je dakisolatie terugverdient, noemen we de terugverdientijd. Dakisolatie levert zoveel op, dat je het geïnvesteerde bedrag binnen enkele jaren heeft terugverdiend. Wat de terugverdientijd van dakisolatie precies is, hangt af van het geïsoleerde oppervlak en het materiaal dat de specialist gebruikt. Je kan uitgaan van een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar.

De precieze besparing die dakisolatie oplevert, hangt af van uw woningtype en het isolatiemateriaal. Daarnaast speelt ook uw stookgedrag een rol. U kunt uitgaan van een minimale besparing van 350€ per jaar.

In 2019 is een dakisolatiepremie beschikbaar. Je ontvangt tot 4€ premie per geïsoleerde vierkante meter. Je netbeheerder betaalt de premie uit. Een voorwaarde is dat de Rd-waarde van het isolatiemateriaal boven de 4,5 m2K/W ligt. Meer informatie over de premie voor dakisolatie leest u hier.

Je kan uit verschillende materialen kiezen voor dakisolatie. Elk materiaal heeft eigen eigenschappen. De isolatiespecialist kan je goed advies geven over welk materiaal in jouw situatie het best geschikt is. De meest gebruikte dakisolatie materialen zijn:

 • EPS-parels: het materiaal is zeer licht van gewicht en in verschillende soorten verkrijgbaar

 • PUR: verkrijgbaar als isolatieplaten en schuim

 • PIR: verkrijgbaar als harde isolatieplaten

 • glaswol: is een minerale wol waarin gerecycled glas verwerkt zit

Als u wilt weten welk materiaal het beste past voor uw situatie, dan bent u op het juiste adres. Wij helpen u graag bij het vinden van een specialist uit uw eigen regio. De specialist geeft u de beste informatie en adviezen. Gratis en vrijblijvend!

Dakisolatie premie in 2019

In 2019 is er een dakisolatie premie beschikbaar. Per geïsoleerde vierkante meter ontvang je tot 4 euro premie, afhankelijk van wie het werk uitvoert (zelf of door een aannemer). Hier lees je meer over de dakisolatie premie in 2019.


Overgangsmaatregel voor belastingvermindering 

De federale overheid heeft met ingang van 2017 de belastingvermindering voor dakisolatie afgeschaft. Er is wel een overgangsmaatregel. Voldoe je aan de onderstaande voorwaarden, dan kan je nog steeds 30% belastingvermindering op je factuur krijgen (met een maximum van 3.070€).

 • de betalingsdatum van de factuur valt in 2017
 • de aannemingsovereenkomst is getekend voor 31-12-2016
 • er is een voorschot betaald voor 31-12-2016
 • het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt moet een Rd-waarde hebben van minimaal 4,5 m²K/W

Hoeveel premie?

De premie voor dakisolatie wordt uitbetaald door je netbeheerder. Vanaf 2017 zijn er twee premies beschikbaar: voor degenen die het dak door een aannemer laten isoleren en voor de doe-het-zelver. Een bijkomende voorwaarde is dat de Rd-waarde van het isolatiemateriaal boven de 4,5 m²K/W moet liggen.  

Aannemer

Doe-het-zelf

Rd-waarde minstens 4,5 m2 K/W

4 euro per m2

3 euro per m2

Profiteer nu van de premie voor dakisolatie

Vind via Solvari een dakisolatie specialist die bij je past! 


Wat is dakisolatie?

Warmte stijgt op, wat inhoudt dat je ongeveer 30% van je gestookte warmte verliest via het dak. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte in je woning blijft. Je hoeft daardoor minder te stoken en dat resulteert in een lagere energiefactuur. Dakisolatie is mogelijk op elk dak, want er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan zowel schuine als platte daken laten isoleren en dat kan zowel van binnen als van buiten. Bij een schuin dak is isolatie vanaf de binnenkant aan te raden, een plat dak juist vanaf de buitenkant. Ook het isoleren van de zoldervloer is een optie.

Dakisolatie vanaf binnenzijde

Mogelijkheden voor dakisolatie

Wat in jouw situatie de beste mogelijkheid is voor dakisolatie, kunnen wij je niet zo vertellen. Het hangt af van jouw wensen en de situatie. Ten eerste moet u rekening houden met wat voor dak u heeft: hellend of plat. Deze daken hebben allebei eigen manieren van isoleren. De bij ons aangesloten isolatiespecialisten brengen gratis en vrijblijvend een offerte uit als je jouw gegevens achterlaat. 

Ontvang gratis offertes 


Plat dak isoleren

Ook bij een plat dak kunt u kiezen voor isolatie aan de buitenkant of aan de binnenkant. Als u gaat voor de buitenkant, kunt u het dak laten bedekken met dakplaten of isolatiemateriaal op het dakbeschot te laten plaatsen. Het dak kan alleen bedekt worden met dakplaten als de dakbedekking in goede staat is. Het isoleren van de binnenkant van een plat dat gebeurt minder vaak. De isolatie wordt dan tussen de balklaag geplaatst, waardoor het dak de buitentemperatuur aanneemt en vocht binnenin nergens heen kan. De kans op houtrot wordt dan vergroot.

> Meer over plat dak isoleren

Hellend dak isoleren 

Voor een hellend dak heeft u keuze uit drie opties: het dak aan de buitenkant isoleren, aan de binnenkant of de zoldervloer of het plafond onder uw hellende dak laten isoleren. Voor het beste resultaat kiest u ervoor het dak aan de buitenkant te isoleren. De goedkoopste manier van een hellend dak isoleren is het isoleren van de zoldervloer of het plafond onder uw dak. Dit is voordeliger, omdat er minder meters geïsoleerd moeten worden. Dit kan alleen als u de zolder niet als leefruimte gebruikt.

> Meer over hellend dak isoleren