Dakisolatie plaatsing en werking

1073

Met dakisolatie zorg je dat het warmteverlies in je woning of pand wordt beperkt. Bovendien zorgt het ook in de zomer voor een aangename temperatuur in huis. Benieuwd naar de plaatsing en werking van dakisolatie? Hier lees je meer.

Werking van dakisolatie

In de meeste woningen is er geen rekening gehouden met dakisolatie, vooral vroeger niet. Dit heeft tot gevolg dat je te maken kunt krijgen met flinke temperatuurverschillen in huis, onnodige stookkosten en tocht dat naar de zolder trekt.

Met dakisolatie wordt er een isolerende laag op de binnen- of buitenzijde van het dak aangebracht. De werking van dakisolatie zorgt ervoor dat warme lucht in de winter binnenblijft en in de zomer juist buiten.

Er zijn verschillenden materialen die isolatie kunnen bieden voor je dak. Elk materiaal heeft zijn eigen dikte en bijbehorende isolatiewaarde.

Werking dakisolatie

Isolatiewaarde

De dikte van de verschillende materialen hangt af van de gewenste en benodigde isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde, ook wel Rc-waarde, wordt ondergebracht in een schaal van 1 op 10.

Een isolatiewaarde van minimaal 2.5 Rc betekent dat je beschikt over een goede installatie, terwijl een Rc-waarde van boven de 4.0 betekent dat je beschikt over zeer goede isolatie.

Wil je streven naar een isolatiewaarde van 4.0? Dan& zal je in de meeste gevallen een materiaaldikte moeten hebben van 13 centimeter.

Een specialist kan advies geven en bepalen welk materiaal het best bij je gewenste resultaat past.

Materialen Dikte die nodig is voor Rc-waarde van 4
PIR platen 8 centimeter
Eps 13 centimeter
Glaswol 13 centimeter
XPS platen 13 centimeter
Steenwol 13 centimeter
PUR platen 9 - 13 centimeter
Hennep
14 - 16 centimeter
Schapenwol 14 - 16 centimeter
Vind dé beste specialist voor dakisolatie en ontvang gratis offertes.

Plaatsing van dakisolatie

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden geplaatst. De werkwijze is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde, het gekozen materiaal en de opbouw van het dak.

Het isoleren van een plat dak

Voordat een plat dak goed geïsoleerd kan worden, moet er naar de dakopbouw worden gekeken. De specialist kan drie verschillende methodes toepassen voor dakisolatie op een plat dak. Welke wordt toegepast, hangt af van de vrije ruimte en eventueel aanwezige constructie. De specialist kan de keuze voor een van deze methodes deskundig onderbouwen en tevens uitvoeren.

1 | Plat dak isoleren langs de buitenzijde

Waar bij de bovenstaande methode de binnenzijde wordt geïsoleerd, zal bij deze methode juist de buitenzijde worden geïsoleerd. Bovenop de isolatie wordt een waterkerende laag aangebracht. Deze methode wordt vaker gekozen en tevens aangeraden, aangezien er geen tot weinig temperatuurschommelingen zullen optreden.

2 | Plat dak isoleren langs de binnenzijde

Bij deze methode wordt het dak aan de binnenzijde geïsoleerd. Op deze manier wordt er voorkomen dat de waterwerende laag niet wordt opgewarmd door warmte uit de woning. Deze methode wordt niet vaak gekozen, aangezien er een kans bestaat dat het dak te maken krijgt met temperatuurschommelingen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat er een dampdicht scherm wordt geplaatst.

3 | Plat dak isoleren met een waterkerende laag

Tot slot kun je een plat dak isoleren op de ‘omgekeerde’ manier. Dat wil zeggen: de isolatie wordt toegebracht op een waterkerende laag. Vervolgens wordt er, ter bescherming van de isolatielaag, een ballastlaag gelegd.

Deze methode wordt vaak gebruikt bij daken waar veel op gelopen wordt, zoals een balkon of een dakterras. Het spreekt voor zich dat de constructie dan stevig en weerbestendig moet zijn.

Vind dé beste specialist voor dakisolatie en ontvang gratis offertes.

Het isoleren van een hellend dak

Wederom zijn er bij een hellend dak drie verschillende isolatiemethodes. Echter speelt bij een hellend dak de ligging van de balken een grote rol. Bovendien kun je te maken hebben met een spantendak.

1 | Hellend dak isoleren tussen de spanten

Bij een spantendak lopen de balken verticaal langs het dak tot aan de nok, oftewel de punt van het dak. Bij deze methode wordt vaak minerale wol gebruikt: dit materiaal is makkelijk op maat te snijden en klemt optimaal tussen de balken.

Met het isoleren tussen de spanten worden ruimtes waar koude of warme lucht kan ontsnappen of binnendringen, uitgesloten. Deze vorm van dakisolatie wordt afgewerkt met een dampscherm.

2 | Hellend dak isoleren tussen de gordingen

Daken van oudere woningen zijn vaak opgebouwd uit gordingen in combinatie met kepers. Deze zijn kruislings gelegd, wat zorgt voor een stevige constructie in de opbouw van het dak. Bij deze methode worden er twee isolatiematerialen toegebracht, waardoor eventueel voorkomende naden en kieren volledig bedekt worden.

Deze vorm van dakisolatie wordt, net zoals bij het isoleren tussen de spanten, afgewerkt met een dampscherm. Op dit dampscherm komt vervolgens de binnenafwerking van het dak.

3 | Hellend sarkingdak isoleren

Een schuin dak dat aan de buitenzijde wordt geïsoleerd, wordt ook wel een sarkingdak genoemd. Tot slot kan een hellend dak geïsoleerd worden door een isolatielaag bovenop een bestaande constructie aan te brengen. Deze methode wordt gebruikt om bestaande constructies nóg beter te isoleren. Het is een praktische manier wanneer de binnenzijde van je dakconstructie al is afgewerkt.

Een specialist kan je uitgebreid advies geven over de verschillende soorten dakisolatie en methoden. Deze methoden hangen vanzelfsprekend samen met de keuze voor een van de materialen.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's