Dak ontmossen: voorkom onnodige schade aan je dak

(6 Reviews)
1763

De voordelen van je dak ontmossen

Het is belangrijk dat je jouw dak tijdig laat ontmossen. Zo voorkom je hoge kosten vanwege lekkages of scheuren en barsten in het dak. Bijkomend voordeel is dat je woning er weer uitziet als nieuw. Dat is nog eens lekker thuiskomen! Er zijn meerdere manieren van je dak ontmossen. Lees hier alles over dakontmossing en ontdek wat het meest geschikt is voor jou.
Verbetering van je energieverbruik

Een dak vol mos verslechtert snel. Een poreus dak met aangetaste dakisolatie is het gevolg. Dankzij dakontmossing en goede isolatie verlies je warmte, waardoor je energiefactuur lekker laag is. 
Mooiere uitstraling van je woning

Samen met de gevel is je dak het eerste wat opvalt als je een huis bekijkt. Mos op je dak is natuurlijk niet het mooiste aanzicht. Door het dak te laten ontmossen, tovert je woning weer een lach op je gezicht als je aan komt lopen.
Voorkom schade aan het dak

De meeste mensen weten niet dat mos grote schade aan het dak toebrengt. Met als gevolg lekkage of erger, waar je diep voor in de buidel moet tasten. Voorkom hoge kosten door op tijd je dat te ontmossen.

Wil je je dak ontmossen en kosteloos en vrijblijvend advies en offertes ontvangen van specialisten in jouw regio?

Je dak laten ontmossen? Slimme keus!

Mosproblemen op daken doen zich vaak voor. De schade die je eraan overhoudt zijn minder leuk. Gelukkig is hiervoor een oplossing! Je voorkomt dit namelijk door je dak te ontmossen. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Uitzonderingen bij dak ontmossen

Er zijn verschillende uitzonderingen als je het dak wil ontmossen. Een voorbeeld is een rieten dak. Dit kan je niet ontmossen met een hogedrukreiniger. Hier is een speciaal anti-mosmiddel voor ontwikkeld. Ook kan je het riet 'uitkammen'. Het gebruik van hogedrukreinigers is ook bij leien daken verboden.

Daken geplaatst voor 1996 bevatten asbest. Zet je hier de hogedrukspuit op, dan komen er deeltjes asbest vrij. Dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Toch veel mos op je dak? Laat dan het asbest verwijderen of plaats een nieuw dak.

Waarom je problemen krijgt door mos op het dak

Als mos op je dak bevriest, zet het vocht zich uit in het mos. Hierdoor ontstaan er scheurtjes en barsten in de dakbedekking. Het mos verstopt deze scheurtjes en barsten, waardoor jij ze niet snel opmerkt. De scheurtjes en barsten vergroten, waardoor je waterinfiltratie krijgt. Het binnengedrongen vocht zorgt ervoor dat de dakbedekking nog verder barst. Hierdoor verkort de levensduur van je dakbedekking enorm. 

Wat is de werkwijze bij dakontmossing?

Het proces van het dak ontmossen is vrij simpel. De eerste fase is het voorbereiden. Specialisten zetten alles rondom het dak aan de kant gezet, zodat ze het dak makkelijk bereiken. Het is een optie om dit zelf te doen, om werkuren en arbeidskosten te besparen. Heb je objecten die je niet kan verzetten? Dek ze dan af met zeil. Zo voorkom je dat er vuilresten en antimosproducten op komen. 

Na de voorbereiding sluit de dakontmosser de waterafvoer af. Zo komt er geen mos of reinigingsmiddel in de regenput en voorkom je dat stukken mos die een verstopping veroorzaken. Fase twee is het verwijderen van het mos van het dak. Dit gebeurt door een antimosproduct te vernevelen met een hogedrukreiniger. Afhankelijk van verschillende factoren zoals het weer, de vervuilingsgraad en het soort dakbedekking, moet dit een tijdje inwerken. Daarna borstelt de specialist het mos van het dak. 

Om de terugkeer van de algen en mossen te vertragen, behandel je het dak erna met een antimoscoating. Dit vertraagt het proces van nieuwe mosvorming, doordat het minder snel aan je dak hecht.

Wat kost dak ontmossen?

De kosten voor dak ontmossen verschillen enorm. Als je een dak alleen laat ontmossen, moet je denken aan 9€ a 15€ per vierkante meter. Laat je het dak ontmossen én coaten, ga dan uit van 30€ a 45€ per vierkante meter. 

Hoe vaak moet je het dak ontmossen?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De leeftijd van je dakbedekking, de poreusheid, de hellingsgraad en de ligging van het dak spelen hierbij een belangrijke rol. Daarnaast speelt het aanbrengen van de coating ook een rol in hoe vaak je het dak moet reinigen.

Laat je het dak ontmossen en coaten, dan ben je beschermd voor minimaal 10 jaar. Heb je een oud en poreus dak? Houd er dan rekening mee dat de dakbedekkingen sneller mosvorming vertonen dan nieuwe dakbedekkingen.

Advies van specialisten? Kosteloos prijzen vergelijken van meerdere dakontmossers? 

Eerder bekeken pagina's