Zonnepanelen, duurzame energie tegen redelijke kosten

Solvari
Solvari Blog
maandag 30 juli 2018, Geschatte leestijd 2min

Met zonnepanelen heb je zelf beschikking over duurzame energie. De laatste ontwikkelingen laten zien dat het een betaalbare, rendabele investering is. In Wallonië is inmiddels de Qualiwatt-premie afgeschaft. Gedurende de eerste vijf jaar na de installatie van zonnepanelen kreeg je hiermee een premie uitgekeerd. Dit lijkt op een minder gunstige ontwikkeling, maar het tegendeel is waar. Inmiddels zijn de kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen namelijk behoorlijk gedaald.

Investering

Een investering van minstens €10.000 was enkele jaren geleden nog heel normaal. Dat is bij een gemiddeld energieverbruik van een modaal gezin. Groepsinitiatieven die gebruik maken van de informatie van Test Aankoop, zijn in staat de investering terug brengen tot tussen de 40%-50%. Daarbij is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 4 kWp per installatie per jaar.

Rendement of duurzaamheid

Een dergelijke investering Doe je vooral om twee redenen: rendement of duurzaamheid. Vaak is een investering pas echt interessant als het ook financieel rendabel is. Dat je onafhankelijk bent of zelfvoorzienend, is dus minder van belang.

Jouw rendement

Om meer inzicht te krijgen in het financieel rendement voor jou, moet je eerst een prijs van maximaal € 1.500 per kWp hanteren voor de installatie. Vervolgens bepaal je het rendement van de zonnepanelen in het gebied waar je de installatie aanbrengt.

In Vlaanderen mag je rekenen op een financieel rendement van tussen de 2,5 tot meer dan 4% en een terugverdientijd van 6-14 jaar. Het Waals Gewest biedt een rendement van 2 tot 4% en een terugverdientijd van 7-15 jaar. Een installatie in het Brussels Gewest levert een rendement op van 3 tot 5% met een terugverdientijd van 5-7 jaar.

Op elke locatie is de oriëntatie van de zonnepanelen direct bepalend voor het rendement. Verder heb je in elk gebied te maken met diverse zaken die een positief of negatief effect hebben op het rendement. Het Waals Gewest heeft vanaf 2020 bijvoorbeeld te maken met het prosumententarief. Iets wat in Vlaanderen al loopt. Bezitters van zonnepanelen betalen dan voor het gebruik van het elektriciteitsnet als ze meer stroom hebben dan ze verbruiken. Het Brussels Gewest kent groenestroomcertificaten toe bij het behalen van specifieke productiedoelen met je eigen installatie. De certificaten representeren een geldbedrag die je kunt omzetten in geld door het aan elektriciteitsleveranciers te verkopen.

Bereken en vergelijk

Door het lezen van dit artikel heb je al een aardig begin gemaakt. Naast groepsinitiatieven kun je ook als individu gebruik maken van onafhankelijke informatie en vergelijkingen die Test Aankoop aanbiedt. Start met het opvragen van minimaal drie offertes bij verschillende installateurs. Richt je aandacht op drie essentiële onderwerpen.

  1. De omvormer zorgt ervoor dat je zonne-energie verandert in bruikbare stroom. Een gevoelig onderdeel dat na 10 tot 15 jaar aan vervanging toe is. De installateur moet dit meenemen in de berekening van je financiële rendement
  2. De hoeveelheid energie die de panelen opwekken moet vrijwel exact overeenkomen met het jaarlijks energieverbruik. Bij te weinig verbruik krijg je anders alsnog een rekening van de energieleverancier. Is je verbruik hoger, dan levert dat met een terugdraaiende meter geen extra financieel voordeel op en heb je te maken met een hoger prosumententarief.
  3. Prijsstijgingen die installateurs voorspellen, zijn soms te gunstig. Ga uit van een prijsstijging van 3% per jaar. Dat is waar het de afgelopen 20 jaar gemiddeld op uitkwam

Test Aankoop

Goede informatie en accurate vergelijkingen verhogen de kans op het nemen van beslissingen die de beste resultaten geven. Door gebruik te maken van Test Aankoop draag je tevens bij aan het verwerven van nieuwe informatie. Via Test Aankoop help je dus jezelf en andere consumenten om betere aankoopbeslissingen te nemen.

Dit is een samenwerking met PricewiseGerelateerde artikelen