Zonnepanelen aanschaffen? Vijf redenen waarom dit hét moment is!

Dennis
Dennis van Es
woensdag 28 september 2016, Geschatte leestijd 2min

U zult zich misschien wel eens afgevraagd hebben: zal ik zonnepanelen aanschaffen of wachten? Nieuwe technieken volgen elkaar snel op en mensen wachten daarom vaak op nieuwe zonnepanelen die nog effectiever zouden zijn. De ontwikkelingen staan nu echter op een gunstig punt, waardoor dit hét moment is om zonnepanelen aan te schaffen. Wij geven vijf redenen waarom het nu de juiste tijd is om te investeren in zonnepanelen.

1. Terugverdientijd ligt stuk lager dan vroeger

De financiële voordelen van zonnepanelen worden steeds aantrekkelijker. De techniek heeft niet stilgestaan de afgelopen jaren, waardoor zonnepanelen tegenwoordig een stuk meer energie opwekken dan vroeger. Daarnaast is de aanschafprijs van zonnepanelen lager geworden. Samen leidt dit tot een veel kortere terugverdientijd. Waar de terugverdientijd een aantal jaar geleden nog op 10 tot 15 jaar lag, zijn nieuwe installaties vaak terugverdiend binnen 5 tot 10 jaar.

De prijs die u betaalt per Wattpiek ligt nu dan ook veel lager. In 2007 werd er bij een installatie van zonnepanelen gemiddeld €4,75 per Wattpiek betaald. In 2016 is dit nog maar €1,78.

2. Huidige zonnepanelen zijn klaar voor de toekomst

In de toekomst zal energie niet alleen thuis opgewekt worden, maar wordt het ook opgeslagen in grote batterijen voor thuisgebruik. De Tesla Powerwall is hier een mooi voorbeeld van. Dat is echter geen argument om het aanschaffen van zonnepanelen uit te stellen.

Het elektriciteitsnetwerk werkt momenteel eigenlijk als een grote batterij. Als je op bepaalde momenten meer energie opwekt dan verbruikt, dan lever je deze terug op het elektriciteitsnet en zal de meter terugdraaien. Mochten thuisbatterijen in de komende jaren nog rendabel worden, kunt u deze altijd later nog toevoegen aan uw installatie.

3. De techniek is nog nooit zo goed geweest

De zonnepanelen die nu verkocht worden zijn van hoge kwaliteit en zijn erg efficiënt. Vaak is de oppervlakte van een dak dat goed georiënteerd staat voldoende om volledig uw eigen stroom op te wekken. De techniek zal uiteraard steeds beter worden, maar dit zou geen reden mogen zijn om te wachten met de aankoop van zonnepanelen. Er zullen namelijk constant nieuwe ontwikkelingen blijven, net zoals bij tv’s, smartphones en computers.

4. Voorlopig geen nieuwe subsidies

Een andere reden waarom mensen het aanschaffen van zonnepanelen uitstellen, is omdat ze wachten op eventuele subsidies. Het ziet er echter naar uit dat er voorlopig geen subsidies komen voor het installeren van zonnepanelen. Maar zelfs zonder subsidie is de aanschaf van zonnepanelen erg aantrekkelijk. Door het hoge rendement en korte terugverdientijd blijven zonnepanelen een erg verstandige investering.

5. Rendement ligt hoger dan rente van spaarrekening

Zonnepanelen zijn tegenwoordig zo efficiënt dat het rendement hoger ligt dan de rente op een spaarrekening. Tegenwoordig heeft een installatie van zonnepanelen een rendement van ongeveer 5 a 6 procent per jaar. De huidige rente van een spaarrekening ligt momenteel op zo’n 0,5 procent. Naast dat zonnepanelen een stuk beter zijn voor het milieu, is het dus ook goed voor uw portemonnee!

Zonnepanelen aanschaffen of wachten?

Bent u door alle voordelen van zonnepanelen overtuigd om te kijken naar de mogelijkheden voor uw woning? Vraag gratis offertes aan en vergelijk gratis offertes van maximaal 5 specialisten uit uw regio! 

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »