Zomertips voor uw huis

Numan
Numan Okan
woensdag 07 juni 2017, Geschatte leestijd 3min

De tijd is aangebroken; de zomer staat voor de deur! Het is weer lekker weer en dat betekent korte mouwen, lekker kleurtje, drankjes en noem maar op. Aan de andere kant betekent het mooie weer ook, klamme nachten, veel zweten en natuurlijk de leidingen die doorgespoeld moeten worden na terugkomst van vakantie. In deze blogpost krijgt u de beste tips voor uw huis in de zomer!

Op een simpele manier uw huis koel houden

Hoewel we bijna allemaal het lekkere weer zeer kunnen waarderen, kunnen we het soms ook even niet hebben. Bijvoorbeeld als het in huis enorm heet is. Een fout die de meeste mensen maken is het openzetten van alle ramen en deuren. Of het enkel hebben van vitrage in plaats van verduisterende gordijnen. Gelukkig hebben wij dé tips voor het koel houden van uw huis in de zomer.

Tips voor het koel houden van uw huis in de zomer:

 • houd u ramen en deuren dicht als het buiten warmer is dan binnen en open ze als het buiten weer koel is

 • als u een ventilator gebruikt, zet hier dan bevroren waterflessen voor, zodat de lucht afkoelt

 • vermijd het gebruik van elektrische apparaten zo veel mogelijk, want die geven enorm veel warmte af

 • in de ochtend kunt u vochtige doeken aan de buitenkant van uw ramen op het zuiden en westen hangen, zodat de lucht  die binnenkomt gekoeld wordt. Maak deze vochtige doeken een paar keer per dag nat. U kunt ook investeren in binnenzonwering of buitenzonwering, als u het ophangen van doeken wat omslachtig vindt

 • kook lekker buiten in plaats van binnen (of ga ergens op een terras eten!)

 • ververs de lucht, hierover later meer in deze blogpost

 • de beste tip: doe gewoon vrij weinig!

Waarom isoleren in de zomer?

Veel mensen denken dat het isoleren van een huis ervoor zorgt dat het warm blijft in de winter. Dit klopt, maar net zo waar is het feit dat isolatie uw huis lekker koel houdt in de zomer. Isolatie zorgt ervoor dat u altijd een ideale temperatuur heeft thuis, een win-winsituatie dus! Spouwmuurisolatie is een zeer interessante investering: het is goedkoop (goedkoper dan de meeste mensen denken) en snel terugverdiend. Hierbij komt ook nog kijken dat veel isolatiespecialisten in de zomer mooie kortingen geven op isolatie!

Voordelen van spouwmuurisolatie:

 • Investering in ongeveer 3,5 jaar terugverdiend

 • Altijd een ideale temperatuur in huis

 • Jaarlijks kunt u tot wel 600€ besparen

 • De waarde van uw huis stijgt

 • 6 euro premie per geïsoleerde m2

Legionella thuis

Ondanks dat legionella in alle seizoenen voorkomt en niet alleen in de zomer, moeten we er in de zomer wel extra aandacht aan besteden. Legionella groeit knap hard in stilstaand water met een temperatuur van meer dan 20 graden. Wanneer er meer dan 100 kolonievormende eenheden legionella in een liter water zitten, loopt u een grote kans om ziek te worden.

Legionella voorkomen in de zomer met deze tips!

Net wanneer we verwachten lekker te kunnen genieten van de zomer zijn er weer honderden mensen die een legionellabesmetting oplopen. Deze besmetting kan ervoor zorgen dat u longontsteking, geheugenverlies, darmklachten of zelfs psychische problemen kunt oplopen. Om besmet te raken met legionella water hoeft u het niet perse te drinken, alleen het inademen van besmette water kan ervoor zorgen dat u ziek wordt.

Tips om legionella thuis te voorkomen:

 • Indien u terug bent van vakantie, spoel dan uw kranen en ook de douche door voor minimaal drie minuten; dit is inderdaad wat zonde van het water, maar het is echt noodzakelijk

 • Berg uw tuinslang goed én droog op in de schaduw en dus niet in de zon

 • Laat nooit gieters, emmers of badjes water in de zon staan en gebruik altijd vers water

 • Als u beschikt over een tuinfontein of een buitendouche, zorg er dan voor dat u de fontein of de buitendouche regelmatig door laat spoelen.

Ventilatie op een natuurlijke wijze in de zomer

Een schone lucht thuis is essentieel voor uw gezondheid. Wanneer de vervuilde lucht en vocht niet worden afgevoerd, krijgt u last van de volgende gezondheidsklachten: ademhalingsproblemen, last van ogen en keel, hoofdpijn en vermoeidheid. Het is belangrijk dat u uw huis goed ventileert. Maar hoe?

Tips voor thuis ventilatie:

 • laat ventilatieroosters te allen tijde openstaan

 • maak uw ventilatierooster minimaal een keer per jaar schoon door ze af te soppen of te stofzuigen

 • ventileer uw keuken en badkamer goed, om niet te veel vocht te krijgen in huis

 • dicht de kieren in huis, want deze ventilatie verstoort de natuurlijke luchtstroom

 • als u regelmatig een kiepraampje open zit, doe dit dan niet als het buiten heter is dan binnen en let erop dat u het de inbrekers niet te makkelijk maakt

Meer tips voor uw huis in de zomer

Als u meer wilt lezen over uw huis in de zomer dan heeft onze Dennis met zijn groene vingers een blogpost geschreven over de beste tuinideeën voor de zomer . Als u denkt dat uw huis toch toe is aan een nieuw kleurtje, dan heb ik nog een blogpost waar u kunt lezen of uw huis ook daadwerkelijk toe is aan een schilderbeurt. Gaat u lekker op vakantie of blijft u thuis deze zomer? Onze Orin heeft in zijn blogpost de beste tips om hoe dan ook maximaal van de zomer te genieten. Verder ontdekt u waarom de zomer de beste tijd is om wat aan uw gevel te doen en hoe u uw huis zomerklaar maakt.Gerelateerde artikelen