Zo laat u uw huis groter lijken

Orin
Orin Koeteeuw
dinsdag 09 augustus 2016, Geschatte leestijd 2min

Ruimte te kort. Dat hebben we allemaal. We denken vak dat als we ruimer wonen, we comfortabeler wonen. Maar is het mogelijk om ruimer te wonen binnen dezelfde ruimte? Zeker. Om het comfort te vergroten, moeten we alleen slim omgaan met beperkingen. Ik ga u uitleggen hoe u dat doet.

Perfectie is lastig na te streven. Zelfs als u uw woning heeft gebouwd, zult u na verloop van tijd iets willen veranderen. Dat kan op twee manieren: optisch en werkelijk.

Uw woning optisch vergroten

Met optische trucjes kunt u al snel uw huis groter laten lijken. De ruimte verandert niet, maar voelt wel groter aan. Uw grootste troeven daarvoor zijn verlichting, kleurgebruik en een opgeruimde kamer.

1. Kleurgebruik

Zoals u weet laten lichte muren de kamer groter lijken. Ze reflecteren het licht, waardoor de kamer ruimtelijker voelt. Wat u misschien minder bekend is, is de plint-truc. Schildert u de plinten in een lichtere kleur dan de muur, dan lijkt het alsof de muren verder naar achteren staan. Daardoor lijkt de kamer groter.

2. Verlichting

Kamers met natuurlijk licht ogen en voelen ruimer. Grotere ramen helpen daar zeker bij. Daarmee betrekt u buiten direct met binnen. Beschikt de kamer over weinig daglicht, dan zal u met lampen moeten werken. Bijvoorbeeld een vloerlamp met LED-verlichting. Als u ze in de hoeken van de kamer plaatst, dan zorgen de schaduwen voor meer lijnen waardoor de kamer groter lijkt.

3. Opgeruimde kamer

Dit is de meest eenvoudige tip. Speelgoed, oude kranten, lege tassen en een arsenaal aan afstandsbedieningen zorgen voor visuele ruis, om het netjes te zeggen. Zorg ervoor dat de kleinere ruimte van uw huis aan kant is om de kamer open te trekken. We gaven eerder opruimtips die daarbij helpen.

Er zijn andere trucs denkbaar. Kies bijvoorbeeld voor meubelen met hogere pootjes, grote spiegels en beperk het aantal woonaccessoires. De bovenstaande drie tips versterken elkaar zeker enorm. Kijk maar eens wat ze doen met het eindresultaat van een badkamer!

Het huis werkelijk vergroten

Met een groter budget, kunt u uw ruimtegebrek drastisch aanpakken. U kunt namelijk structureel veranderingen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan schuiframen, terrasoverkappingen en dakkapellen.

1. Schuiframen

Ik vind schuiframen echt fantastisch. Vooral als ze de gehele breedte van de gevel innemen. Schuiframen betrekken de tuin bij het interieur en u krijgt er ook pakken zonlicht van in huis. Daardoor voelt uw huis ruimtelijker. Een ander voordeel is dat u ook veel te wensen heeft bij schuiframen. Zo zijn er verschillende materialen en deursystemen waaruit u kunt kiezen. Als u uw wensen op een rijtje heeft, dan staat het u alleszins vrij om offertes aan te vragen bij vakmannen uit uw regio.

Ik wil vrijblijvend offertes ontvangen voor mijn nieuwe schuifraam »

2. Terrasoverkappingen

Terrasoverkappingen zijn de oplossing als u uw leefruimte wil uitbreiden tot buiten de huismuren. Zet er een comfortabele loungebank onder zodat u elk seizoen van uw buitenkamer kunt genieten. Vanzelfsprekend kunt u bij ons passende offertes aanvragen voor uw nieuwe terrasoverkapping.

Ik wil vrijblijvend offertes ontvangen voor mijn nieuwe terrasoverkapping »

3. Dakkapellen

De zolder is het grootste geheim van ieder huis. Vaak is het een rommelhok, maar met dakkapellen kunt u er een mooie, lichte kamer van maken - bijvoorbeeld een extra slaapkamer of werkkamer. Bel voor de zekerheid de gemeente als u een dakkapel overweegt. Het kan zijn dat u er een vergunning voor nodig heeft. Als zij uw aanvraag goedkeuren, dan kunt u direct offertes in uw mailbox ontvangen van specialisten bij u in de regio.

Ik wil vrijblijvend offertes ontvangen voor mijn nieuwe dakkapel »

Als u uw woning groter wil laten lijken, dan kunt u twee dingen doen: de ruimtes optisch of werkelijk vergroten. Welke u ook kiest, ze zorgen voor een hoger woongenot en -comfort. Het blijft alleen wel de kunst om de beperkingen van uw huis te kennen en daar slim mee om te gaan.