Zo houd ik de kosten voor mijn droomhuis laag

Orin
Orin Koeteeuw
maandag 01 augustus 2016, Geschatte leestijd 3min

In programma's over huisrenovaties ziet u vaak hoe erg de kosten uit de hand lopen. Daardoor denken we vaak dat het verbouwen van uw woning een onzekere, kostbare onderneming is. Laat u door dat beeld niet ontmoedigen om uw eigen droomhuis te realiseren. Ik geef tips om de kosten van uw huisrenovatie te bezweren.

Persoonlijk vind ik het zinvol om eerst stil te staan bij het woord. Want wat is renovatie eigenlijk? Kort gezegd knapt u uw huis grondig op. Dat houdt in dat we altijd een begin- en eindstaat van de woning hebben. Het 'verschil' tussen die twee, dat zijn de kosten. En we willen die juist zo laag mogelijk houden.


Renovatie: de beginstaat van het huis

Stelt u zich een gebouw uit 1930 voor. De renovatiekosten daarvoor zullen anders zijn dan die van een woning uit de jaren negentig. Dat komt doordat de beginstaat van beide huizen verschilt.

Zo kan het zijn dat de woning uit 1930 met de jaren verzakt is geraakt of helemaal niet geïsoleerd is. Misschien zijn de draagbalken wel rot en dreigt de kans op instortingsgevaar. Dat soort van structurele problemen treffen we niet vaak aan in nieuwere woningen. Bij aankoop van de woning krijgt u dat soort problemen er gratis bij en u zult zelf moeten oplossen. De beginstaat van het huis bepaalt dus al in grote mate de hoogte van het budget dat u voor de renovatie beschikbaar zal moeten stellen. De eerste tip daarbij:

1. Besteed grote projecten liever uit

Probeer deze tip vooral op de lange termijn te zien. Ik ben ervan overtuigd dat u zelf enorm goed met sierpleister overweg kunt om bijvoorbeeld vochtplekken in één veeg weg te smeren. Maar daarmee lost u het probleem niet op. Na verloop van tijd zal het stucwerk loslaten waardoor u weer terug bij af bent. Uiteindelijk kost u dat enorm veel geld.

Structurele problemen, zoals vochtproblemen, kunt u het best uitbesteden aan de vakmannen. En dat geeft mij meteen ruimte voor een tweede tip.

2. Vergelijk kostenramingen van verschillende aanbieders

Vakmannen kunnen structurele problemen aan uw woning in kaart brengen en een schatting maken van de renovatiekost en -duur. Neem zelf voldoende tijd om meerdere offertes op te laten maken. Wees wel steeds kritisch door vragen te stellen. Wat kost de verbouwing eigenlijk? Levert de ene aanbieder in verhouding meer of sneller werk voor dezelfde prijs dan de andere? Hoeveel ervaring heeft het bedrijf met renoveren? Uiteindelijk bekomt u door deze afwegingen de beste prijs-kwaliteitsverhouding.


Renovatie: de eindstaat van het huis

Haal opgelucht adem, want het grote werk zit erop. Het dak is vernieuwd, elektra opnieuw aangelegd, vochtproblemen verholpen en de aanbouw staat. Nu is het tijd om het huis leefbaar te maken!

De laatste tijd bent u erg bij de renovatie betrokken geweest. U ziet hoe uw droomwoning steeds meer vorm begint te krijgen. En die droomwoning bestaat uit een heel persoonlijk wensenpakketje. Nu is het juiste moment om de vraag te stellen of die wensen op dit moment nog haalbaar zijn. Heeft u bijvoorbeeld meer moeten uitgeven voor de renovatie? Dan moet een klein budget wonderen verrichten. En dat kan ook, kijk maar:

3. Doe-het-zelven met familie en vrienden

Vrienden en familie kunnen veel werk uit handen nemen, bijvoorbeeld eenvoudig schilderwerk, behangen, tuinieren, vloeren leggen en meubels in elkaar zetten. En het is nog gezellig ook! Vergeet ze niet te bedanken door met ze op restaurant te gaan of een heerlijke barbecue te organiseren.

4. Gebruik het internet wijselijk

Onlangs heeft u op de markt een enorm mooie massieve houten tafel gekocht. Maar als u hem whitewasht, dan past hij beter in uw interieur. Hoe pakt u dat aan? Internet weet het wel. YouTube staat vol met video's die u stap voor stap uitleggen hoe u tegen lage kosten meubelstukken kunt omtoveren. Zo bespaart u geld, dus maak er goed gebruik van!

5. Geven en nemen

Misschien is dit wel de belangrijkste tip. Probeer uw eisen minder hard te maken. De kans is groot dat u vanwege een klein budget voorlopig afstand moet doen van de natuurstenen keukenbladen en de moderne hoekzetel die u op televisie hebt gezien. Maar dat is helemaal niet erg. Onthoud dat het wenselijke altijd door het mogelijke wordt beperkt, dus misschien moet u uw wensenpakketje wat herzien. U woont dan nog net zo comfortabel en er blijft ruimte over om te dromen. Want dat is ook belangrijk, toch?

Als ik zo deze tips herzie, dan valt er een rode draad uit af te leiden: ga verstandig te werk en vraag om hulp. Zo voorkomt u dat de kosten uit de hand zullen lopen.Gerelateerde artikelen

Isolatie versus Zonnepanelen
donderdag 29 maart 2018

Isolatie versus Zonnepanelen

3 tips voor een minimalistisch interieur
donderdag 03 augustus 2017

3 tips voor een minimalistisch interieur