Zo herkent u vochtproblemen in huis

Johan
Johan Hazenbroek
woensdag 26 april 2017, Geschatte leestijd 2min

Vochtproblemen, wie kent ze niet? Zwarte plekken op het behang, aangetaste plinten, schimmelvorming… Het is belangrijk om de risico’s van vocht serieus te nemen. Signaleer uw vochtprobleem met dit blog. 

Vocht bedreigt uw woning met een hogere energienota en waardevermindering, maar vormt ook een risico voor de gezondheid van u en uw gezin!

Liters vocht in huis

Elke volwassene zweet per dag ongeveer 1 liter vocht uit. Tel dat op bij het samen koken en wassen en u zit dagelijks al snel aan 10 tot 20 liter vocht in uw woning. Ook is het zo dat vocht in een slecht geïsoleerde woning zorgt voor veel condens. Zelfs als uw woning wel geïsoleerd is kan het zijn dat er condensatie ontstaat doordat de isolatie niet helemaal goed is aangebracht. Heeft u condens? Laat uw woning dan even nakijken door een vochtexpert om eventuele vochtproblemen te voorkomen.

Om uw huis te behoeden van alle risico’s hebben we een lijstje gemaakt met de diverse vochtproblemen, zodat u deze thuis kunt signaleren en zo snel mogelijk in actie kunt komen om de problemen te verhelpen.

Muffe lucht in huis of loslatend pleisterwerk?

Heeft u last van een muffe lucht in huis of bijvoorbeeld loslatend pleisterwerk? Dan heeft u waarschijnlijk een opstijgend vochtprobleem. vochtprobleem komt vooral voor bij bestaande huizen doordat de muren vocht opzuigen uit de grond of via de kruipruimte. Weetje: het vocht duwt de in de muur aanwezige zouten naar buiten. Dit herkent u door een witte uitslag op de buitenmuur. Optrekkend, of opstijgend, vocht is erg ongezond voor mensen met reuma en astma.

loslatend pleisterwerk

Kenmerken van opstijgend vocht voor u op een rijtje:

  • witte uitslag op de buitenmuur
  • het behang laat los
  • de stuclaag laat los 
  • muffe lucht in huis
  • hoge relatieve vochtigheid in huis
  • rottende vloerbalken

Loslatend voegwerk of scheuren in de muur?

Heeft u last van scheuren in uw muur of laat het voegwerk los? Dan heeft u last van doorslaand vocht! Metselwerk is namelijk nooit helemaal waterdicht. Doordat er regen door de muren naar binnendringt, kan er doorslaand vocht ontstaan aan de binnenkant van uw buitenmuren. De buitenmuur is van groot belang voor de algehele staat van uw huis! Veel Vlamingen kiezen voor spouwmuurisolatie, dit voorkomt namelijk dat vocht door de muren naar binnendringt. Heeft uw woning geen spouwmuur? Kies dan voor buitengevelisolatie. Daarmee bekomt u hetzelfde resultaat.

Zout op de buitenmuur

Denkt u dat u last heeft van doorslaand vocht in huis? Hieraan herkent u dit vochtprobleem:

  • het voegwerk laat los
  • scheuren en barsten in de stenen van het metselwerk
  • algvorming / groene buitenmuren
  • zouten aanwezig op de buitenmuur

Vocht in de kelder

Wellicht is dit het meest duidelijke vochtprobleem. Water in de kelder is direct zichtbaar en kan ook eenvoudig worden bestreden. Doordat de kelder het laagst gelegen is en omgeven door grond, is het daar erg vochtig. Grondwater loopt hierdoor makkelijk de kelder in.

vocht in de kelder

Kelderafdichting is hier een oplossing voor, maar ook injecties met gel in de muur kunnen vochtproblemen in uw kelder tegengaan. Als u vocht in de kelder heeft, kunt u zich het beste laten adviseren door een vochtexpert. Hij kan op basis van de inspectie een juiste oplossing voor u bieden om het vochtprobleem te verhelpen.

Heeft u een van de vochtproblemen in uw eigen huis gesignaleerd? Voorkom dan de risico’s van vocht zoals waardevermindering van uw woning en gezondheidsproblemen van uw gezin. Schakel een specialist in en wijs hem op het vochtprobleem in uw huis.

Premie voor vochtbestrijding

De Vlaamse overheid voorziet een premie van maximaal 750€ voor de behandeling van optrekkend vocht. Het is onderdeel van de Verbeteringpremie die in 2017 geldt. Bekijk de voorwaarden en de aanvraagprocedure van deze premie op de website van de Vlaamse overheid.

Vergelijk gratis offertes van vochtbestrijders in Vlaanderen »


Meer lezen over vochtbestrijding? Eerder schreven we hoe vochtproblemen ontstaan en wat u er tegen kunt doen. En dat er naast financiële nadelen, ook gezondheidsrisico’s gepaard gaan met vochtproblemen. Ook gaven we 6 tips om schimmel te voorkomen en bundelden we onze expertise over vochtbestrijding in een gratis brochure die u hier kunt downloaden.Gerelateerde artikelen