Wat te doen tegen vochtproblemen in huis?

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 10 november 2017, Geschatte leestijd 4min

Helaas hebben we vaak te maken met regen of veel vocht gedurende een jaar. Hierdoor hebben mensen last van vochtproblemen in hun huis. Er zijn meerdere manieren om deze problemen te bestrijden en in de toekomst te voorkomen. In dit artikel deel ik een aantal manieren om dit te doen!

Vocht in de muren

Vocht in de muren is een van de meest voorkomende vochtproblemen en de oorzaak hiervan kan verschillen. Hierdoor is het direct bestrijden niet altijd direct mogelijk, maar moet er eerst worden onderzocht waar het probleem zit (eigenlijk best logisch).

De oorzaak kan zijn dat de muren aan de buitenkant zijn verzwakt door hevige regenval of wind. Hierdoor kunnen muren vocht doorlaten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een andere mogelijke oorzaak is een probleem met de isolatie van de muren, waardoor muren als het ware kunnen ademen en vocht zich binnenin de muren kan ophopen.

De beste oplossing om een probleem als dit tegen te gaan is om de muren van je huis te laten injecteren. Voor je dit laat doen is het wel belangrijk dat de muren waar het probleem zich voordoet worden gecontroleerd op scheuren, gaten en kieren. Deze moeten worden gedicht voor het bestrijden kan beginnen.

De kosten van het laten injecteren hangen af van een aantal factoren. Het gaat om de ernst van het probleem en de oppervlakte waar de bestrijding op moet worden toegepast. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog kosten voor het dichten van kieren en gaten als deze in de muren zouden zitten.

Bij oudere muren (deze zijn ongeveer 30 centimeter dik) liggen de kosten gemiddeld zo rond de 80 euro per lopende meter, maar elk geval is dus verschillend.

Vocht in de muren leidt tot schimmelvorming

Een vochtig plafond

Ook een vochtprobleem in het plafond kan meerdere oorzaken hebben, waardoor het vaker voorkomt dan andere problemen. Een oorzaak die aan de basis van een vochtprobleem in het plafond kan liggen is bijvoorbeeld een probleem op de verdieping die boven het plafond ligt. Dit is vaak het geval als de vochtplek in het midden van het plafond zit. Als het de bovenste verdieping al is, is er waarschijnlijk sprake van lekkage in het dak van je huis.

Als de vochtplek dichter bij de randen en dus dichter bij de muren zit, kan het ook zijn dat er een probleem in de leidingen zit. Een leiding kan bijvoorbeeld zijn gesprongen of lek zijn.

De kosten van het oplossen van dit probleem is moeilijk vast te stellen, omdat er meerdere factoren een rol spelen. Het hangt er natuurlijk vanaf wat het uiteindelijk probleem is (lekkage in het dak, probleem met de leidingen of toch een ander probleem), maar ook welk materiaal, hoe dik het plafond is en hoe groot het probleem is.

Het beste is om een specialist te raadplegen en het bestrijden van het probleem aan diezelfde specialist over te laten. Op onze website kun je met specialisten bij jou in de buurt in contact komen.

Specialisten hebben het gereedschap om dit op te lossen

Vochtprobleem in de kelder; grootse gevolgen

Vocht in de kelder is het probleem dat de grootste gevolgen kan hebben. Een vochtprobleem in de kelder kan namelijk de materialen waar je kelder van is gebouwd aantasten. Ook kan het vocht uit de kelder omhoog komen en in de muren gaan zitten.

Als dit vocht zich gaat vormen tot een hogere luchtvochtigheid in huis of in schimmels, kan jouw gezondheid hier ook onder lijden. Daarnaast kan het ook de isolatie van het huis aantasten, waardoor de gezondheid van je bankrekening er ook niet beter op zal worden door de kosten voor reparaties of de extra stookkosten.

Een vochtprobleem in de kelder dient dus snel aangepakt te worden, want de consequenties zijn aanzienlijk. Dit kan op meerdere manieren. Ook hier kunnen muren worden geïnjecteerd, maar je kunt ook de kelder volledig waterdicht laten maken. Andere oplossingen zijn een vochtwerende coating of waterkerende folie laten aanbrengen in de kelder.

De waterkerende folie wordt gezien als de goedkoopste oplossing. Deze kost zo'n 5 euro per vierkante meter. De duurste oplossing is het volledig waterdicht maken van de kelder. Deze manier kost zo'n 120 euro per vierkante meter, maar is wel de beste en meest effectieve oplossing.

Heb je al last van schimmelvorming? Dan zijn de kosten om deze schimmel te laten verwijderen gemiddeld ongeveer 25 euro per vierkante meter.

Vocht in de kelder tast ook bovenliggende verdiepingen aan

Condensatievocht is gevaarlijker dan het lijkt

(Overtollig) condensatievocht is een onopvallend probleem en wordt dus vaak ook gemist als een echt probleem door bewoners. Het is namelijk bij vlagen onzichtbaar. Condens is vaak voor bewoners zichtbaar op de ramen, maar het is op grote schaal zeer gevaarlijk voor jezelf en jouw huis.

Het meest bekende gevolg van (te veel) condensatievocht is schimmelvorming en ook hier is het advies om dit door een specialist te laten verwijderen als je er last van hebt.

Een positief punt van een probleem als dit is dat het makkelijk te voorkomen is. Een voorbeeld is in de wintermaanden als de ramen van de auto beslagen zijn. Airco aan, ventilator laten blazen en de condens verdwijnt. Dit werkt in huis precies hetzelfde. Zorg dus voor goede ventilatie in huis. Dit kan al door een raam op een kier te zetten.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is vaak een probleem op grotere schaal. Het kan namelijk van beneden naar boven door je hele huis komen. De twee grootste oorzaken zijn dat er vocht in de kelder staat, of dat de buitenmuren zijn afgezwakt en het van buiten dus naar binnen is gekomen.

Een resultaat van dit probleem is vaak dat er schimmelplekken zichtbaar worden op de plaatsen waar het vocht zich bevindt. Het bestrijden kan het beste worden gedaan door het injecteren of impregneren van de muren.

Bij nieuwere huizen komt het gelukkig al minder vaak voor, omdat er bij deze huizen tijdens de bouw al een waterdichte laag wordt aangebracht tussen de muren en de fundering. Hierdoor kunnen de muren niet meer ademen en kan het vocht dus ook niet naar binnen.

Al deze problemen hebben dus consequenties voor zowel je eigen gezondheid als de gezondheid van jouw huis. Als je dus last hebt van een dergelijk probleem, raadpleeg een specialist om te voorkomen dat het probleem erger wordt. Preventieve maatregelen zoals een waterdichte kelder of geïnjecteerde muren zijn ook een aanrader. Als je dit dus nog niet hebt laten doen, kan dat nog steeds om problemen in de toekomst te voorkomen. Voorkomen is namelijk altijd beter dan verhelpen.Gerelateerde artikelen