Waarom isolatie voor de zomer slim is

Vanity
Vanity Lekkerkerker
maandag 30 april 2018, Geschatte leestijd 3min

“Is isolatie ook comfortabel in de zomer dan?” Een vraag die we vaak horen. En het antwoord is ‘ja’. Isolatie loont ook bij warm weer! In deze blogpost leggen we je uit waarom je het best nu, vlak voor de zomer, je huis isoleert.

Misvatting over isoleren

Veel mensen hebben het idee dat isolatie ervoor zorgt dat het continu warm is in huis. Dat is echter niet zo! Isolatie houdt natuurlijk ook warmte in huis vast, maar zorgt er aan de andere kant voor dat warmte niet binnenkomt en koele lucht niet uit huis verdwijnt. Dat is toch wat we uiteindelijk willen? Isolatie zorgt juist voor meer comfort in huis, in alle seizoenen Warm in de winter, koel in de zomer. Comfortabeler kan je het niet krijgen.

Isoleren in de zomer? Doen!

Je woning isoleren voor of tijdens de zomer doe je om verschillende redenen. Zo geniet je natuurlijk sneller van een koel huis en hoef je minder gebruik te maken van apparaten zoals een airco, luchtkoeler of ventilator. Ook bespaar je fors op je energiefactuur, je kan je verwarming namelijk veel later aanzetten en deze kan ook minder hoog gezet worden. Tenslotte zorgt het ook nog eens voor minder CO2-uitstoot, waardoor je je ecologische voetafdruk verkleint.

Waar let je op?

Er zijn veel mogelijkheden om je huis te isoleren. Welke keuze het beste is, dat is  afhankelijk van jouw wens. Waar zou je dan bijvoorbeeld voor kunnen kiezen? Je kan kiezen voor onder andere: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, buitengevelisolatie en dakisolatie. Op onze isolatiepagina vind je informatie over de verschillende mogelijkheden, de mogelijke besparingen en je kan meteen offertes aanvragen! Zo weet je zeker dat je de beste deal voor isolatie vindt.

Voordelen isolatie in de zomer

Naast het wonen in een koel huis, heeft je huis isoleren in de zomermaanden veel meer voordelen. Hieronder ontdek je waarom je het best nu je huis laat isoleren.

✓ Isolatiebedrijven hebben het minder druk dan in de koude maanden, dus je bent veel sneller aan de beurt

✓ Experts verwachten een stormloop op isolatie volgend jaar, dus wees die drukte voor

✓ In de warmere maanden bieden isolatiespecialisten vaak mooie seizoenskortingen aan

✓ Je begint nu al met profiteren van de straffe besparingen

Over die besparingen gesproken: wat voel je nu écht in de portemonnee als je je huis isoleert? Om een beeld te schetsen licht ik nu de meest gewilde isolatiemogelijkheden toe.

Spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie, hangen af van het type woning dat je hebt en het soort isolatiemateriaal dat gebruikt zal worden. De kostprijs ligt  ongeveer tussen 15€ en 24€ per vierkante meter. Je investering verdien je gemiddeld in 3,5 jaar terug. Wat ook handig om te weten is dat Vlamingen in aanmerking komen voor een spouwmuurisolatie-premie van 5€ per vierkante meter.

Dakisolatie

Ook de prijzen voor dakisolatie verschillen per specialist, materiaal en situatie. Met dakisolatie kan je wel 30% op je energiefactuur besparen en verdien je het betaalde bedrag voor dakisolatie terug in ongeveer 3 jaar. Tenslotte heb je ook mogelijk recht op 6€ premie per vierkante meter als je je dak laat isoleren.  Nog een belangrijke reden om voor dakisolatie te kiezen is het feit dat daken tegen 2020 verplicht geïsoleerd moeten zijn. Dat staat vastgesteld in de dakisolatienorm. Woningen die dit niet zijn zullen vanaf 1 januari 2020 strafpunten toegekend krijgen. Die strafpunten leiden ertoe dat de woning ongeschikt kan worden verklaard. Wees er daarom snel bij!

Vloerisolatie

Met vloerisolatie bespaar je jaarlijks tot wel 250€ op je energiefactuur. De prijs is gemiddeld 30€ per vierkante meter.  De terugverdientijd hangt af van de prijs van de vloerisolatie en hoeveel premie je hebt gekregen. Gemiddeld verdien je je investering terug in 5 tot 8 jaar.  

Buitengevelisolatie

Ook populair, is buitengevelisolatie. De prijs voor buitengevelisolatie ligt gemiddeld tussen de  85€ en 150€ per vierkante meter. Het zorgt voor een gemiddelde jaarlijkse besparing van 750€ en je krijgt daar ook nogeen premiebovenop. Door je gevel aan de buitenkant te isoleren, krijgt de gevel een nieuwe uitstraling en verhoog je de waarde van je woning. Naast de goede isolatie wordt ook de kans op vochtproblemen verkleind.

Isolatie bewaren voor na de zomer? Ik zou het niet doen!

Door je huis voor of tijdens de zomer te isoleren, kan jij in de zomer volop profiteren. Niet alleen comfortabel, maar ook nog voordeliger.  Waarom zou je nog wachten?