Waaraan kan je een vochtig huis herkennen?

Michelle
Michelle Huynh
woensdag 21 november 2018, Geschatte leestijd 2min

Het herkennen van vocht in huis is niet altijd even makkelijk. Sommige signalen zijn snel op te merken, terwijl andere signalen moeilijker te herkennen zijn. Ontdek in deze blog welke signalen van vochtproblemen jij kunt ontdekken!

Om ervoor te zorgen dat jij signalen van vochtproblemen beter kunt herkennen, hebben we een lijstje gemaakt met signalen die je in je achterhoofd moet houden. Niet alleen om te zorgen voor een gezonde woonomgeving, maar ook om je energierekening omlaag te brengen!

Condens

Zijn je ramen regelmatig beslagen? Dit is een van de signalen waaraan je herkent dat er teveel vocht is in je woning. Condens komt meestal voor op ramen, aangezien condens ontstaat als warme lucht neerslaat op koude oppervlakken. Dit gebeurd wanneer het buiten kouder is dan binnen. Verder is condens ook te herkennen wanneer de betegelde muur in het toilet of badkamer koud is. In principe is condens niet erg, tenzij het blijvende condens is. In dit geval is er iets met de luchtvochtigheid, en duidt dit vaak op vochtproblemen.

Vochtige en muffe geur

Ruik je thuis een vochtige en muffe geur? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vochtprobleem. Een vochtige en muffe geur in huis ontstaat onder andere door opstijgend vocht, doorslaand vocht en vocht in je kelder. Verder zorgt te veel vocht in huis voor schimmels en bacteriën, wat zorgt voor stankoverlast. Naast dat stankoverlast zorgt voor een vieze geur is het ook slecht voor je gezondheid en tast het je woning aan.

Vochtplekken en schimmel in huis

Wanneer vocht niet weg kan, gaat het in de muren zitten. Vochtplekken herken je als er bruine kringen op de muren verschijnen of in een stinkende kelder. Ook schimmels kan je direct herkennen aan kleine zwarte puntjes, zoals op de muren en plafonds van vochtige ruimtes. Dit zijn allemaal tekenen van vochtproblemen, die aandacht nodig hebben.


Hoog energieverbruik

Heb je opeens een hoge energierekening binnen, dan kan dit een seintje zijn dat je een vochtprobleem hebt. Als er sprake is van overmatig vocht in huis, stroomt de warmte veel sneller weg waardoor je meer gaat stoken. Dit brengt hoge kosten met zich mee en voel je het in je portemonnee.

Loslatend behang

Wanneer je een loslatend behang hebt, kan dit duiden op een vochtige muur. Opstijgend vocht is grondwater dat in je muren trekt. Het vocht trekt in de muren doordat er gebrek is aan goede waterkering of langdurige regenval waarbij het grondwaterpeil stijgt. Opstijgend vocht brengt een hoge luchtvochtigheid in huis, dat kan ook zorgen voor zilvervisjes en pissebedden. Zilvervisjes en pissebedden houden van een vochtige omgeving. Als het heel vochtig is, kunnen ze in grote aantallen in kamers of kelders voorkomen vanuit een broedplaats. Als laatst is er ook sprake van te hoge luchtvochtigheid in huis als de was niet snel opdroogt in huis.

Mocht je dus een probleem hebben, raadpleeg dan een specialist en laat het verhelpen voordat het probleem erger wordt. Mocht je nog geen preventieve middelen hebben zoals geïnjecteerde muren of een waterdichte kelder, dan is het zeker aan te raden om dit alsnog te laten doen. Voorkomen is namelijk altijd beter dan verhelpen.Gerelateerde artikelen