Voorkom dat isolatieschaarste voelbaar wordt in uw portemonnee!

Numan
Numan Okan
donderdag 18 mei 2017, Geschatte leestijd 2min

Vorige week werd er schaarste aangekondigd voor isolatiemateriaal. Minister Tommelein probeert de situatie echter wat te relativeren door te benadrukken dat er geen algemene schaarste is. Hij wijst daarom op alternatieve isolatiematerialen. Volgens Confederatie Bouw is het een schijnoplossing. De prijsstijging zet door en Vlamingen gaan meer betalen voor isolatie. U doet er daarom goed aan om nu uw gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen, zodat u de toekomstige prijsstijgingen voor bent.

Is al het isolatiemateriaal schaars?

Isolatieplaten van het materiaal PUR en PIR zijn erg schaars geworden. Véronique Vandebruggen van de Confederatie Bouw Vlaanderen zegt dat het niet alleen gaat om koude- of warmte-isolatie, maar ook om geluidsisolatie. Volgens isolatiemateriaalproducenten Recticel en Unilin zal het probleem nog wel tot twee jaar duren.

Wat betekent de isolatieschaarste voor u?

Natuurlijk dringen de gevolgen van marktontwikkelingen ook door tot de portemonnee van de consument. Davy Meusen, directeur van de Bouwunie Limburg, geeft een voorbeeld:


De consument gaat dus in de toekomst meer betalen. Minister Tommelein zegt dat er alternatieven voor PUR en PIR-materiaal zijn. Dat is waar, maar er kleven zeker nadelen aan. EPS, glas- of steenwol zijn vervangende materialen, maar het nadeel is dat deze materialen een lagere isolatiewaarde hebben. Om hetzelfde effect te bereiken als 12 cm PUR-isolatie, moet men 18-20 cm aan minerale wol aanleggen. Dit verbreedt de muren en ook uw fundering waardoor u uw constructie misschien moet aanpassen. Daarnaast bent u daardoor ook meer geld kwijt voor uw isolatieklus.

Vlaams Minister van Energie, Bart Tommelein (open VLD) probeert duidelijk te maken dat er ook nog andere materialen zijn op de markt. De Confederatie Bouw is het niet eens met het idee om vervangende materialen te gebruiken voor het isoleren. De alternatieven die er zijn op de markt zijn minder efficiënt. Zoals ik eerder aangaf moeten er heel wat centimeters isolatie extra komen om hetzelfde resultaat te behalen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de prijs omhoog gaat.

Doordat men de isolatie niet kan aanbrengen, ligt ook de verdere afwerking van gebouwen in aanbouw stil. De bouw gaat grote achterstand oplopen, waardoor honderden banen verloren zullen gaan. Het is een soort kettingreactie. De schaarste gaat niet alleen om koude- of warmte-isolatie, maar ook om geluidsisolatie.

Waarom is isolatiemateriaal schaars?

Het begint bij de producent van het materiaal MDI, een belangrijk ‘ingrediënt’ voor PUR en PIR-isolatieplaten. Het tekort heeft gevolgen voor de fabrieken die MDI verwerken in isolatiemateriaal, waardoor er minder isolatieplaten van de loopband afrollen en ook banen in het gedrang komen. Een kleinere voorraad PUR en PIR zorgt dan voor prijsstijgingen.

De productiekant van de markt heeft technische problemen en kan daardoor niet toekomen aan de vraag van PUR en PIR-materialen. De confederatie vraagt aan de overheid hoe dit zo heeft kunnen escaleren. Hoe kan het dat er plotse wereldwijde schaarste is veroorzaakt? Misschien gaat het wel om kartelvorming of afspraken? Er moet ook samen met de leveranciers gezeten worden, volgens Vanderbruggen.   

Hoe eerder u isoleert, hoe beter

Als u van plan bent om te isoleren, dan is het verstandig om dit zo spoedig mogelijk te realiseren. Hoe eerder, hoe voordeliger. Vraag hier uw gratis en vrijblijvende offertes aan en wij brengen u zo spoedig mogelijk in contact met maximaal 5 isolatiespecialisten uit uw regio.

Vraag gratis offertes aan voor diverse isolatievormen! »Gerelateerde artikelen