Tips & tricks voor de voorjaarsschoonmaak

Maud
Maud Timmers
dinsdag 31 maart 2020, Geschatte leestijd 3min

De lente heeft haar intrede gedaan en de zon begint weer te schijnen: tijd voor het voorjaar! Is je woning er al klaar voor? Wij geven graag tips & tricks voor de grote voorjaarsschoonmaak. Lees snel verder!

Lente-proof

Hoewel het nog best koud kan zijn, is de klok een uur naar voren gegaan en laat de zon zich steeds vaker zien. Wake-up call: ontwaak uit je winterslaap en maak je huis lente-proof!

Het belang van een voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak is een fijne afleiding nu we veel thuis zijn, maar toch is het veel meer dan enkel een bezigheidstherapie. Het zorgt ervoor dat, wanneer de zon straks echt goed gaat schijnen, je woning straalt.

Dit is niet het enige, want de oplopende temperatuur wordt ook door insecten en ongedierte gewaardeerd. Zorg er dus voor dat je woning en tuin zijn opgeruimd, zo geef je ongewenste bezoekers zo min mogelijk kans voor het vinden van een schuilplaats.

Oké, hoe pak ik het aan?

Je kunt de schoonmaak zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Natuurlijk is het raadzaam om het huis van top tot teen onder handen te nemen. Wij geven je graag een aantal tips voor het laten stralen van je woning.

Voorjaarsschoonmaak in huis en tuin

Maak je badkamer klaar voor het voorjaar

Zorg voor een geordende badkamer. Vochtige plekken werken namelijk als magneet op ongedierte en schimmels. Maak de badkamer goed droog na het douchen, zorg voor voldoende ventilatie en ruim spullen na gebruik direct op.

Tref ook zeker de volgende maatregelen:

Ontkalk de kranen en het tegelwerk;

Stofzuig en dweil de vloer;

Loop de naden en spiegels na op scheuren en kieren.

De keuken lente-proof

Hoe de keuken in de winter fungeerde als de perfecte uitvalsbasis voor een wintersnack, moet deze nu worden omgetoverd naar culinair walhalla voor de zomer. Omdat er eten bereid wordt, is het extra belangrijk om de keuken fris en schoon te houden.

Met de grote voorjaarsschoonmaak kun je in de keuken de volgende maatregelen treffen:

Ontvet het tegelwerk;

Laat de vriezer ontdooien tegen ijsvorming;

Maak de koelkast grondig schoon;

Controleer de rubberen dichting van de koelkast en vervang indien nodig;

Neem de deuren, kasten en de rest van de keuken af met een sopje;

Controleer en reinig de filters van de afzuigkap;

Maak de oven en magnetron schoon.

De vloer in het voorjaar

Natuurlijk moet ook de vloer eraan geloven. Zorg dat de vloer is opgeruimd, check of alle plinten nog intact zijn en ga aan de slag! Een goede stofzuig- en dweilbeurt doet wonderen.

Vloer schoonmaken

Een gezonde slaapkamer

Ook de slaapkamer, de plek waar we de meeste tijd spenderen, heeft een opfrisbeurt nodig. De winter is voorbij, dus wees niet bang om de ramen wat vaker open te zetten. Benieuwd hoe je van je slaapkamer een gezonde slaapkamer maakt? Hier lees je het.

Wist je bovendien dat zonnestralen dodelijk zijn voor huisstofmijt? Lekker luchten dus!

Stralende kozijnen

In de wintermaanden krijgen kozijnen een hoop te verduren. De koude buitenlucht tegenover de warme binnenlucht heeft namelijk een negatieve invloed op kozijnen. Tijd dus voor een opknapbeurt! Hebben je kozijnen meer nodig dan een sopje? Overweeg dan de aanschaf van nieuwe ramen en deuren en laat je informeren.

Of ben je tot de conclusie gekomen dat het schilderwerk van je kozijnen opgeknapt moet worden? We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de beste schilders in je regio, voor zowel de binnen- als de buitenboel.

Opknappen van de tuin

Het is eindelijk zover! De tuin kan ontwaken uit haar winterslaap en achterstallig onderhoud kan worden aangepakt. De tuin is in de zomer de plek om tot rust te komen en heeft na de winter dus een opfrisbeurt nodig.

Ga bijvoorbeeld eens met de hogedrukspuit over het tegelwerk. Zo reken je af met groene aanslag en maak je de tuinset weer helemaal schoon en fris. Tip: is water niet voldoende? Schoonmaakazijn doet vaak wonderen.

Vergeet ook niet de planten die de winter niet overleefd hebben te vervangen voor nieuwe en kleurrijke planten.

Zonwering

Ook zonwering kan haar werk weer gaan doen! Het is daarom belangrijk om de zonwering eerst goed schoon te maken. Nog geen zonwering? Een praktische en vooral effectieve oplossing hiervoor is het aanschaffen van screens. Omdat screens zonnestralen tegenhouden voordat ze het raam kunnen bereiken, zorg je ervoor dat het glas niet opwarmt en de temperatuur binnen aangenaam blijft.

Toch liever zonwering aan de binnenkant? Overweeg dan shutters.

Don'ts voor de voorjaarsschoonmaak

Ook zetten wij graag de dingen op een rijtje die je juist níét moet doen.

Keep it simple

Er wordt de laatste jaren steeds meer geëxperimenteerd met schoonmaakmiddelen. Echter is er voor een schoonmaakbeurt niet meer nodig dan een goede poetsdoek, water en een klein beetje allesreiniger of afwasmiddel.

Dure schoonmaakmiddelen zijn vaak overschat en niet noodzakelijk. Ook is het handig om per ruimte aparte een aparte kleur doekjes te hanteren. Zo voorkom je dat een poetsdoek voor de keuken later voor het toilet gebruikt wordt.

Dweilen met warm water

Een veelgemaakte fout is het dweilen van de vloer met warm water. Dit is onverstandig, want warm water verdampt snel en laat vervolgens zeepresten achter. Dit veroorzaakt strepen en een plakkende vloer. Gebruik dus koud water voor de voorjaarsschoonmaak.

Wanneer ga jij aan de slag?Gerelateerde artikelen