Vochtproblemen door spouwmuurisolatie? Welnee!

Martijn
Martijn Scholman
Thursday 08 March 2018, Geschatte leestijd 3min

Denk je er wel eens over na om de spouwmuren te laten isoleren, maar ben je bang dat er daardoor vochtproblemen ontstaan? Isolatie veroorzaakt helemaal geen vochtproblemen! Hieronder lees je hoe het écht zit met isolatie en vochtproblemen.

Is mijn huis al geïsoleerd?

Een slecht geïsoleerd huis zorgt niet alleen voor een slecht wooncomfort. Je loopt ook een besparing mis in de energiekosten! Je hebt bij spouwmuurisolatie spouwmuren nodig. De spouw is de ruimte tussen de twee muren: de binnen- en buitenmuur. Die ruimte vult een isolatiespecialist met isolatiemateriaal. In de spouw moet er minimaal 5 centimeter ruimte over zijn om (extra) isolatie te kunnen plaatsen.

Belangrijk is om te kijken naar het bouwjaar van de woning. Hieronder lees je waar je op moet letten als je spouwmuurisolatie overweegt.

  • Bouwjaar voor 1930: de woning heeft zeer waarschijnlijk geen spouwmuren. Buitengevelisolatie is wel een goede mogelijkheid om geld te besparen!

  • Bouwjaar na 1930: de woning kan spouwmuren bevatten. Wel is het de vraag of deze voldoende geïsoleerd zijn. Uitbreiden van de isolatie is een optie.

  • Bouwjaar na 1960: de woning heeft spouwmuren. Het is wel de vraag of deze voldoende isoleren. Uitbreiden is een optie.

Je ziet door het kijken naar de dikte van de buitenmuren of er spouwmuren aanwezig zijn. Dit meet je bij de voor- of achterdeur. Is de afstand vanaf de binnen- naar buitenkant 24cm? Dan kan je er vanuit gaan dat spouwmuren aanwezig zijn. Controleer vooral ook de buitengevel. Je controleert of er spouwmuurisolatie aanwezig is door bijvoorbeeld te kijken naar de opgevulde boorgaten. Weet je niet zeker of je huis geïsoleerd is? Zo controleer je het!

Spouwmuurisolatie zorgt niet voor vochtproblemen!

Wij krijgen vaak te horen dat mensen vochtproblemen krijgen nadat de spouwmuren zijn geïsoleerd. Maar klopt het wel dat spouwmuurisolatie de veroorzaker is van vochtproblemen? Zijn er geen andere oorzaken? Spouwmuurisolatie veroorzaakt niet per se vochtproblemen, wat blijkt uit onderzoek. Spouwmuurisolatie houdt het vocht juist tegen, omdat de isolatie de binnenmuur laat opwarmen. Verder komt het vocht minder het huis binnen, waardoor het in het huis comfortabeler wonen is.

Niet-geïsoleerde spouwmuren verslechteren met de jaren. Door het toenemende vocht is er een kans dat schimmels zich gaan nestelen op de spouwmuur. Als het goed tegenzit, gebeurt dit aan de binnenkant van de muur. Dit voorkom je door het isolatiemateriaal goed te laten aanbrengen en het metselwerk in orde te laten zijn. Weet je niet precies hoe het met jouw spouwmuren zit en wil je graag in contact komen met isolatiespecialisten? Momenteel bieden wij een gratis muurdiagnose aan, zodat je direct antwoord hebt op al je vragen. Wat kost spouwmuurisolatie, wat levert het op, wanneer kan het werk plaatsvinden en heb je misschien recht op premie? Vraag direct je gratis en vrijblijvende muurdiagnose aan! Let op: er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij.

Zo krijg je zeker geen vochtproblemen door isolatie

De oplossing om vochtproblemen te voorkomen is vrij simpel. Dit is ventilatie! Des te beter de woning geïsoleerd is, des te meer je moet ventileren. Een goede ventilatie zorgt voor een aanvoer van frisse lucht en een afvoer van vervuilde lucht, waardoor het prettiger wonen is! Wat ik bijvoorbeeld adviseer is om een raampje of rooster open te zetten. Een ventilatiesysteem is ook aan te raden, want je creëert hiermee het ideale scenario: een luchtvochtigheid van tussen de 40 en 60 procent. Daarom raad ik aan om de ventilatiekanalen niet geheel af te sluiten. Vocht kan zich anders hierdoor niet verplaatsen. Wanneer vocht niet naar buiten kan leidt dit uiteindelijk tot schimmelvorming.

Tips om vocht in huis te verminderen

Hier staan de belangrijkste tips om vocht te verminderen in huis en om de luchtkwaliteit te verbeteren op een rijtje.

  1. Zorg dat de lucht goed door kan stromen, bijvoorbeeld via de ruimte onder binnendeuren of roosters in die deuren. Zorg dat de geiser een afvoer heeft naar buiten, laat verder de schoorsteen regelmatig schoonvegen en zorg voor voldoende luchttoevoer tijdens het stoken.

  2. Heb je een ventilatiesysteem? Laat die dan om de twee jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.

  3. Ventileer extra als je kookt, doucht, klust in huis en als er veel mensen aanwezig zijn in huis. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op zijn hoogste stand.

  4. Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen.

Spouwmuurisolatie kan vocht tegengaan

Vochtproblemen hoeft dus zeker niet door isolatie te komen. Sterker nog, spouwmuurisolatie kan juist vochtproblemen tegengaan! Heb je toch last van vochtproblemen en weet je het niet hoe je dit moet oplossen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan voor vochtbestrijding.Gerelateerde artikelen