Vochtproblemen en de strijd voor een betere gezondheid

Orin
Orin Koeteeuw
maandag 13 februari 2017, Geschatte leestijd 2min

Schrale huid? Een hardnekkige hoest? Steeds een koude neus? Grote kans dat uw woning kampt met vochtproblemen. Inmiddels weet u dat daaraan financiële nadelen hangen, zoals een hogere energienota en waardevermindering van de woning. Wat minder bekend is, is dat u gezondheidsrisico’s loopt. Daarover vertel ik u in dit blog.

Onschuldige kwaaltjes?

Een teveel aan vocht in huis leidt ongemerkt tot verschillende pijntjes. Die lijken op het eerste gezicht onschuldig, zoals een verkoudheid of een droge hoest, en we schrijven ze al gauw toe aan omstandigheden. “Het heerst”, of uitspraken van gelijke strekking, is misschien wel de meest gehoorde.

Dat mag misschien waar zijn, maar is de gedachte al door u heen gegaan dat de oorzaak ervan bij uw eigen woning ligt? Ik zal specifieker zijn. De oorzaak ligt voor een deel bij de manier waarop u uw luchtvochtigheid beheerst.

Hygrometer

Vocht in huis: “relatieve luchtvochtigheid”

Tijd voor een technische term. Wanneer we spreken over vocht in de woning, dan bedoelen we daarmee de relatieve luchtvochtigheid. Dat betekent hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht er maximaal in de lucht kan zitten. Ideaal gezien ligt dit peil ergens tussen de 40 en 60 procent.

Met een hygrometer stelt u de relatieve luchtvochtigheid vast. Wijkt die waarde te veel af van de ideale marge? Dan is het belangrijk eens de oorzaak te gaan zoeken. Als u niet over zo’n meter beschikt, dan geeft de aanwezigheid van zilvervisjes ook stof tot nadenken. Die gedijen bij relatief vochtige en warme binnenklimaten.

Gezondheidsklachten door afwijkende luchtvochtigheid

Te lage luchtvochtigheid: < 40%
(Een droog binnenklimaat)
Te hoge luchtvochtigheid: > 60%
(Een vochtig binnenklimaat)
• Droge hoest en prikkelhoest
• Schilferen van de huid
• Droge, gebarsten lippen
• Droge ogen
• Verminderde concentratie
• Vermoeidheid
• Hoofdpijn
• Irritatie aan de luchtwegen
• Vermindering van de zuurstofopname
• Allergische reacties
• Benauwdheid
• Hoofdpijn
• Hoesten
• Chronische verkoudheid
• Huidirritatie, zoals jeuk en eczeem


Het is duidelijk dat een te droog of te vochtig binnenklimaat vervelende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Hoe kunnen we een ideale luchtvochtigheid krijgen om die risico’s te voorkomen?

Op naar een ideale luchtvochtigheid

De aanwezigheid van vocht in huis in onvermijdelijk. We douchen, koken, doen de vaat, maken schoon; ongemerkt laten we de luchtvochtigheid oplopen tot boven of onder wenselijke waarden. Wat is eraan te doen?

Ventileer voor een ideale luchtvochtigheid

Ventileer, ventileer meer, ventileer nog een keer

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ventilatie is essentieel voor een gezonde luchtvochtigheid in huis. Het zorgt er namelijk voor dat vochtige binnenlucht af- en frisse buitenlucht aangevoerd kunnen worden. Daardoor verkrijg je een gunstige luchtvochtigheid.

De strijd aangaan tegen vochtproblemen

Bij natte weersomstandigheden werken poreuze buitenmuren als een spons. Regen kruipt in de muren en slaat door naar binnen. Daardoor wordt dit vochtprobleem ook wel doorslaand vocht genoemd. Doorslaand vocht verhoogt de luchtvochtigheid in uw woning en zorgt bij gebrekkige ventilatie voor schimmels. Dat is natuurlijk geen fraaie leefomgeving. Laat uw buitenmuur impregneren door een vochtbestrijder om van het probleem af te komen.

Aan de andere kant is opstijgend vocht het resultaat van de aanzuigende werking van metselwerk. Muren trekken als het ware het vocht uit de grond, waardoor aan de voet ervan vochtproblemen kunnen ontstaan. Om komaf te maken met opstijgend vocht, zou u de muur moeten laten impregneren of uw kelder af moeten laten dichten.

Meteen actie ondernemen? Ontvang gratis offertes van vochtbestrijders in Vlaanderen! »


Dus zit u ‘s avonds regelmatig in uw zetel met een droog hoestje of jeukende handen? Denk dan nog eens aan dit blog. De kans is groot dat de luchtvochtigheid in huis uw aandacht nodig heeft. Ventileer ruimtes continu en zorg ervoor dat vochtproblemen bij de kern worden aangepakt. Daar leeft u gezonder en prettiger van.