Vlaamse regering bepaalt nieuwe energiepremies voor renovaties in 2019

Tanja
Tanja den Toom
woensdag 03 oktober 2018, Geschatte leestijd 2min

Ben jij van plan om in 2019 je woning te laten isoleren of renoveren? Wij geven je een inkijk in de voorlopige premies van aankomend jaar.

Let op: dit zijn nog niet de definitieve premies van 2019. De Vlaamse regering kan de premies nog licht wijzigen. Later dit jaar brengt de Vlaamse regering de definitieve cijfers naar buiten.

Laat je 3 of meer klussen aan je woning uitvoeren, dan heb je recht op de totaalrenovatiebonus. Dit is een extra bonus bovenop de losse premies voor isolatie en renoverende werken. De bonus bedraagt 1.250€ bij 3 klussen, bij 4 klussen is dit 1.750€, bij 5 investeringen ontvang je een bonus van 2.750€ voor 6 investeringen is dit 3.750€ en bij 7 investeringen ontvang je een maximale bonus van 4.750€.

Premies voor woningisolatie

De grootste verandering is te zien bij dak- en zoldervloerisolatie. De premie voor dak- of zoldervloerisolatie gaat de Vlaamse regering in 2019 verder naar beneden afbouwen, in 2018 ontvang je nog een premie 6€ per vierkante meter. Vanaf 2019 is dit nog maar 4€ per geïsoleerde vierkante meter.

De overige premies blijven gelijk aan 2018. De premie voor buitengevelisolatie blijft 15€ per vierkante meter. Voor spouwmuurisolatie ontvang je in 2019 5€ premie per vierkante meter, de premie voor vloerisolatie blijft gelijk met 6€ premie per vierkante meter. Laat je nieuwe ramen plaatsen? Dan heb je recht op 10€ premie per vierkante meter.

Premie voor woninginstallaties

Onder woninginstallaties verstaan wij de installatie van een warmtepomp, een warmtepompboiler en een zonneboiler. Vorig jaar heeft de Vlaamse regering aangekondigd dat ze de premies voor de warmtepomp en zonneboiler vanaf 2019 gaan afbouwen, deze verlaging gaat echter in 2019 nog niet plaats vinden. Voor alle woninginstallaties ontvang je maximaal 40% van het factuurbedrag aan premie.

Warmtepomp

Type warmtepompRichtprijs premie
Geothermische warmtepomp4.000€
Lucht/water-warmtepomp1.500€
Hybride lucht/water-warmtepomp800€
Lucht/lucht-warmtepomp300€


Nieuwe premie in 2019 voor warmtepompboiler

Een nieuwe premie in het rijtje is die van de warmtepompboiler. Deze premie is nog onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de Vlaamse regering. De premie bedraagt maximaal 400€ en is niet meer dan 40% van het factuurbedrag. Deze premie ontvang je mogelijk in combinatie met een premie voor een warmtepomp, mits je de warmtepompboiler eerder hebt laten plaatsen.

Zonneboiler

De premie voor een zonneboiler bedraagt 550€ per vierkante meter tot een maximale premie van 2750€. De premies voor zonneboilers en warmtepompboilers zijn niet te combineren met elkaar. Je dient zelf te bekijken waar je het meeste voordeel uit haalt.

Alles op een rijtje

De voorlopige premies voor renovaties en isoleren in 2019 zien er rooskleurig uit. Aangekondigde verlagingen zijn nog niet doorgevoerd en veel premies zijn gelijk gebleven. Ook is er een nieuwe premie bijgekomen voor warmtepompboilers. Was je van plan om in 2019 je dak of zoldervloer te isoleren kun je deze klus het beste nog in 2018 laten uitvoeren, dan geniet je nog van 6€ premie per geïsoleerde vierkante meter in plaats van 4€ premie per vierkante meter welke in 2019 van kracht zal zijn.