Vind uw perfecte behang met deze 3 tips

Johan
Johan Hazenbroek
dinsdag 11 augustus 2015, Geschatte leestijd 2min

Behang is er in alle soorten, maten, patronen en kleuren. Door het brede aanbod is een keuze maken erg lastig. Een behangklus is niet voor iedereen weggelegd, dus zorg dat u een doordachte keuze maakt. Uiteraard helpen wij u graag en selecteerde deze 3 tips.

Kleurenwaaier

Als u ervoor kiest om een muur te behangen die past bij de kleurstelling van uw overige muren, laat die kleur dan de leidraad zijn. Bezoek de bouwmarkt voor verfstalen om eenvoudig uw kleur aan te sluiten naast het behangboek. Designs en patronen zijn veelal voorzien van een prominente kleur.

Houd rekening mee met de ruimte of de kamer waar u gaat behangen. Het kiezen van de juiste kleur is hier van invloed op. Een ruime lichte kamer kan veel meer kleur hebben. Daarom is het handig om bijvoorbeeld een kleurenwaaier te huren bij de bouwmarkt.

Effen of patroon?

De keuze tussen een effen behang of een patroon is enorm persoonlijk. Houd u van strak en minimalistisch, kies dan voor effen behang. Bij effen behang zijn de keuzes simpelweg ook minimalistisch: u kiest de juiste kleur en de structuur. Bent u van plan om een patroon te kiezen, houd ook dan rekening met de kamer waar u het behang aanbrengt. Een druk patroon in de slaapkamer geeft geen rust, daarentegen zorgt het wel voor een speels effect zoals onderstaande afbeelding toont.

Bij drukke kamers geldt het advies om het behang simpel te houden. Minimalistische interieurs daarentegen kunnen prima gecombineerd worden met een druk patroon. Zorg voor balans!

Een effen behang met een wit patroon creëert een luxe uitstraling en oogt rustig tegelijkertijd. Het draait om het effect waar u naar op zoek bent. Heeft u een ruime kamer en wilt u juist dat uw behang opvalt? Kies voor een natuurgetrouwe foto of gevarieerd patroon. Naast kleur en de ruimte is ook het thema van de kamer van belang. Mannenkamers (mancaves) zijn veelal industrieel en robuust van vorm. De onderstaande landkaart kleurt bij de meubels en ziet eruit als gegoten. De minimalistische keuken hieronder heeft slechts 1 baan behang en oogt rustig maar toch aangekleed. De mogelijkheden voor behang zijn eindeloos!

Aan de slag!

Bent u handig en gaat u zelf aan de slag met behangen, zorg dan dat u goed bent voorbereid. Laat u het huidige behang op de muur wel of niet zitten? Met een stoomapparaat (die te huur is bij de bouwmarkt) weekt u eenvoudig het behang los. Zorg bij het behangen voor een vlakke ondergrond en werk putten en andere oneffenheden weg met een plamuurmes of met schuurpapier. Bij effen behang zijn oneffenheden door de juiste lichtval snel te spotten en dat is zonde van uw investering.

Als u de muur klaar heeft voor behangen, zorg dan voor voldoende ruimte. Bedek vloeren met folie om vlekken (van bijvoorbeeld de behanglijm) te voorkomen en richt uw werkstation in. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij een behangklus? We delen graag onze checklist met u.

Behangchecklist

  • Ladder
  • Stanleymes
  • Schraper en/of vochtige doek om overtollig lijm te verwijderen
  • Behangtafel
  • Schuurpapier
  • Plastic spatel of verfrol om het papier aan te drukken
  • Rechte lat om behangpapier langs te snijden
  • Behangborstel (tip: eerst de borstel wassen om losse haren kwijt te raken)

Veel plezier met uw klus!Gerelateerde artikelen