Verwarmingsketel vervangen? Vermijd deze blunders!

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 27 oktober 2017, Geschatte leestijd 3min

Een makkelijke en efficiënte manier om energie, en dus ook geld, te besparen is het vervangen van je verwarmingsketel, maar dit blijft vakwerk en dus vrij lastig. Blunders zijn dan ook zo gemaakt. In dit blog zet ik veelvoorkomende blunders op een rijtje die je toch beter kunt vermijden als je jouw verwarmingsketel vervangt.

Te veel vermogen

Zoals de meeste producten zijn ook verwarmingsketels door de jaren heen flink vernieuwd en verbeterd. Een grote verbetering is het vermogen van de hedendaagse stookketels. Waar oude gas- of olieketels vaak aan en uitsprongen om zo de temperatuur constant te houden kunnen de ketels van nu het vermogen makkelijk regelen. Hierdoor is ook minder vermogen nodig. Koop dus geen verwarmingsketel met te veel vermogen, omdat deze bij lange na niet de zuinigste optie is.

Geen weersafhankelijke regeling

Oude ketels zouden zoals hierboven ook al genoemd een constante temperatuur aanhouden, of in ieder geval een poging daartoe doen. Verwarmingsketels van nu kunnen door een weersafhankelijke regeling en een buitenvoeler reageren op de buitentemperatuur. Daardoor springt de ketel pas aan als het echt nodig is. Dit bespaart veel energie, en dus veel geld. Deze regeling niet gebruiken zie ik als een blunder (zeker voor de bankrekening).

De leidingen wel of niet reinigen

De oude ketels zijn grootleveranciers in onder anderen vuil en roest. Dit blijft zeer waarschijnlijk in ieder geval voor een deel in je leidingen zitten. Als je je verwarmingsketel laat vervangen en je de leidingen niet reinigt, kan deze troep in de nieuwe ketel komen te zitten. Dit is niet bepaald fijn voor jou en je ketel. Aangezien ook de waterdoorgang op de nieuwe ketels een stuk beperkter is (zuinigheid) kunnen de ketels bij een blunder als dit makkelijk verstopt raken. Dus voordat je de nieuwe ketel laat plaatsen, laat alles reinigen!

Zuurstof in het verwarmingssysteem

Zuurstof doet ons als mensen niet veel kwaad. Sterker nog we hebben het heel maar dan ook heel erg hard nodig, anders hebben we een probleem. Er zijn echter ook partijen in deze wereld die geen fan zijn van zuurstof. Een van deze partijen bestaat uit de buizen in je huis. Als je buizen namelijk niet zuurstofvrij zijn, zou je wel eens problemen kunnen krijgen. Als er zuurstof in de buizen komt, gaat alles slechter werken. Naarmate er meer zuurstof in komt, zal het alleen maar verder achteruit gaan.

Door corrosie en/of kalkvorming zal bijvoorbeeld de kwaliteit van het water snel minder worden en kan de ketel uiteindelijk verstopt raken. Ook is dit een mogelijkheid bij achtergebleven vuil in de leidingen.

Dit probleem komt vaker voor als er vloerverwarming in je huis ligt. Gelukkig zijn er zat oplossingen; van het aanpassen van het circuit van je verwarmingssysteem tot het vervangen van de vloerverwarming. 

Elektrische boiler houden

Deze laatste blunder is vooral een financiële blunder en eigenlijk gewoon geldverspilling, want het kan veel zuiniger.

Wanneer je een ketel combineert met een elektrische boiler, verbruikt dit meer dan nodig. Als je deze zou vervangen en bijvoorbeeld een doorstromer of een boiler laat installeren, kun je behoorlijk besparen op onder andere het produceren van warm water en dus je gasverbruik. Aangezien gas de duurdere bron is en dus ook het grootste deel van de energierekening vormt, zijn besparingen op dit gebied altijd verantwoordelijk voor een groter resultaat. Gemiddeld gaat 20% van dat gasverbruik op aan warm water, dus het gaat om een aanzienlijk bedrag waar je op kunt besparen. Dit betekent dus meer centjes die jij in je zak kunt houden!

Praktische maatregelen die ook geld besparen!


Niet op de hoogte zijn

Vanaf 2030 zal Nederland geen gas meer uitvoeren naar België en hierdoor moeten Belgische gezinnen vanaf volgend jaar al overstappen op gas uit o.a. Rusland en Qatar. Het probleem hiervan is dat het om verschillende gassoorten gaat en dit kan van invloed zijn op de werking van de verwarmingsketel. Mocht je toch al op korte termijn een nieuwe ketel moeten aanschaffen, dan is het zeker een aanrader om er een te kiezen die op meerdere gassoorten werkt.

Verkeerde toevoer

Als je een oude verwarmingsketel laat vervangen en een nieuwe laat plaatsen, kun je het beste even de aansluitingen checken. De nieuwere ketels hebben vaak kleinere uitgangen voor de aansluitingspunten, waardoor er ruimte op het aansluitingspunt komt. Hierdoor kan er zuurstof in de leidingen komen en je hebt eerder al kunnen lezen wat er dan gebeurt. Daar word je dus niet blij van.

Rookgasafvoer niet aanpassen

Tegenwoordig als iemand een ketel vervangt is de nieuwe ketel vaak een condenserende verwarmingsketel. Bij deze ketels ligt de temperatuur van de afvoergassen lager dan bij de oudere modellen en het is geen klein verschil. Wanneer je dus een condenserende ketel aanschaft, is het belangrijk om ook de rookgasafvoer aan te laten passen. Deze aanpassing bestaat meestal uit het laten plaatsen van een aangepast buissysteem. Als je dit niet doet, zullen de rookgassen uit de ketel af gaan koelen en condenseren. Hierdoor loop je een groot risico op vochtproblemen in je huis.

Een stukje zekerheid: voorkom blunders bij het vervangen van je verwarmingsketel

Pas dus op voor dit soort blunders als je je ketel laat vervangen. Het blijft natuurlijk vakwerk. Wil jij je stookketel vervangen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor het vervangen van je verwarmingsketel. Je kan tot wel 40% besparen op je klus en je weet zeker dat je geen ketel-blunders begaat.