Tuininspiratie: een tuinhuis kopen

Lisanne
Lisanne van Schaik
dinsdag 19 juni 2018, Geschatte leestijd 2min

Als je denkt aan een tuinhuis, denk je waarschijnlijk aan een oud, houten en stoffig hok waar wat tuingereedschap en de fietsen in staan. Anno 2018 is een tuinhuis veel meer dan een veilige stalling voor je fiets en grasmaaier. Zie het als een plek waarin je van de tuin geniet en waar je ontspant. Of kies voor een gouden combinatie. Waar moet je op letten als je een tuinhuis laat plaatsen en wat zijn nu de voordelen van een tuinhuis kopen? Solvari ging voor je op zoek!

De voordelen van een tuinhuis

Belgische tuinen zijn vaak niet erg ruim. Het is dus van belang dat je gebruik maakt van de ruimte die er is. De ideale oplossing hiervoor is een tuinhuis.  Er zijn meerdere soorten en vormen tuinhuizen. Doordat de zomers in België zeer wisselvallig zijn, is een tuinhuis vaak de oplossing. Er zijn meerdere dingen waar je op moet letten bij het plaatsen van een tuinhuis.

1. Afmeting tuinhuis

De eerste stap bij het plaatsen van een tuinhuis is het bepalen van de plek waar het tuinhuis moet staan. De tweede stap is het bepalen waarvoor je het tuinhuis wil gebruiken. Op deze manier is beter in te schatten hoe groot het tuinhuis moet zijn. Natuurlijk is deze maat ook afhankelijk van de ruimte. Zorg er wel voor dat het tuinhuis in verhouding staat met de grootte van de tuin.

2. Soort tuinhuis

De keuze voor een bepaald soort tuinhuis is vaak erg persoonlijk. Wel is het van belang om rekening te houden met het doel van je tuinhuis. Gebruik je het tuinhuis alleen om spullen in op te bergen? Dan is een klein ventilatieraam al voldoende. Maar wil je nu graag een leefplek maken van het tuinhuis? Denk dan aan dubbele glazen deuren en extra ramen voor lichtinval.

3. Dikte van het hout

Wil je graag een tuinhuis van hout? Houd dan rekening met de dikte van het hout. Mensen letten vaak op de prijs maar vergeten de bijbehorende kwaliteit. Hoe dikker de houten wanden, hoe steviger het tuinhuis is. Met een houtdikte van 28 mm zit je goed én heb je ook nog eens betere isolatie.

4. Een vergunning nodig?

Neem vooraf contact op met je gemeente en informeer of je een vergunning voor het tuinhuis nodig hebt. Of je deze nodig hebt is afhankelijk van de grootte, de hoogte en de plaats waar je het tuinhuis wil neerzetten.

5. De fundering

De ondergrond van het tuinhuis is van essentieel belang. De fundering moet altijd waterpas zijn.  Plaats het tuinhuis bij voorkeur op een harde ondergrond. Bij een klein tuinhuis is aangestampte grond met daarover tegels al voldoende maar bij de groter en zwaarder tuinhuis wordt er een betonnen ondergrond geadviseerd.

6. Het onderhoud

Heb je gekozen voor een geïmpregneerd tuinhuis? In combinatie met fundamentregels heb je dan erg weinig onderhoud. Fundamentregels kun je op iedere de ondergrond plaatsen. Deze afwateringsbalken hebben een aflopend profiel en zorgen ervoor dat het water naar de buitenzijde afvoert en niet in de onderste laag trekt.

7. De ventilatie

Als je gebruik maakt van ventilatieroosters, extra lichtinval een een raam dat je kunt openzetten komt dit je tuinhuis ten goede. Dit voorkomt muffe geuren en zorgt ervoor dat het tuinhuis, en de spullen die er instaan langer mee gaan.

8. Opbouwen tuinhuis

Vaak ontvang je tuinhuizen als een bouwpakket. Het is aan te raden om wat vrienden te vragen als je het tuinhuis gaat bouwen.  

Een echte aanrader!

Wil je een tuinhuis kopen? De tuinhuizen van ColliShop zijn een échte aanrader. De prijzen variëren van 263,-€ tot 1.119,-€. Door de uitgebreide montagebeschrijving zet je dit kunststof tuinhuis snel en gemakkelijk in elkaar. De tuinhuizen van Collishop zijn onderhoudsvrij en eenvoudig schoon te maken. Dankzij de enkele of dubbele deuren is dit tuinhuis ook geschikt om grotere machines zoals grasmaaiers, scooters, tuinmeubelen, fietsen en tal van andere spullen in op te bergen. Ook zijn alle tuinhuizen af te sluiten met een hangslot.Gerelateerde artikelen