Tips voor een duurzame badkamer

Solvari
Solvari Blog
maandag 17 augustus 2020, Geschatte leestijd 2min

Duurzaamheid begint bij jezelf. Een duurzame levensstijl vereist daarom ook een aantal aanpassingen in huis, want dat is de plek waar je de meeste tijd doorbrengt. De badkamer is een uitstekende ruimte om mee te beginnen. We brengen namelijk veel tijd door in de badkamer en verbruiken daarbij een hoop (onnodig) water. Niet erg duurzaam, toch? Lees hieronder daarom onze tips over hoe jij water bespaart en je badkamer verduurzaamt!

Water besparen doe je zo

Water besparen is een goede eerste stap naar duurzaamheid. Waterbesparend sanitair is daarom een slimme keuze: met een waterbesparende douchekop verbruik je bijvoorbeeld een stuk minder water dan met een standaard douchekop. Ook kun je het beste kiezen voor een bedieningsplaat met twee knoppen: de kleine knop verbruikt minder water en gebruik je dus bij een kleine boodschap, de grote knop verbruikt meer water en gebruik je alleen bij een grote boodschap.

Waterbesparend sanitair draagt natuurlijk veel bij aan een duurzame badkamer, maar heeft weinig nut als jij zelf alsnog dagelijks een halfuur onder de douche staat. Probeer daarom ook eens wat korter te douchen of neem vaker een douche met je partner of kinderen. Hartstikke gezellig én je bespaart er een hoop water mee! Let ook op het gebruik van de wastafelkraan, want we laten deze vaak onnodig lopen.

Kies een duurzame basis

Een duurzame badkamer begint al bij de basis. Er is veel keuze qua sanitair, waarbij het gebruikte materiaal veel invloed heeft op de duurzaamheid van de producten. Keramiek is bijvoorbeeld een goede keuze: keramisch sanitair is slijtvast, krasbestendig en gaat jarenlang mee. De duurzaamheid van een bepaald materiaal hangt ook af van hoe recyclebaar het is. Glas is bijvoorbeeld beter te recyclen dan acryl, dus een glazen douchecabine is een duurzamere keuze dan een cabine van acryl.

Natuurlijke materialen zijn milieuvriendelijker en duurzamer dan materialen die in een fabriek worden geproduceerd. Steen is daarom een goede keuze: kies bijvoorbeeld voor stenen tegels of een natuurstenen waskom. Ook hout past perfect bij een duurzame badkamer, bijvoorbeeld een houten badmeubel. Let er wel op dat hout meer onderhoud vergt dan andere materialen. Een houten badmeubel dien je bijvoorbeeld eens per jaar te behandelen met een speciale olie.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming werkt via stroom en is daarom een stuk milieuvriendelijker dan verwarming via de cv. Een elektrische radiator of elektrische vloerverwarming past daarom perfect bij een duurzame badkamer. Daarnaast heeft elektrische verwarming nog een aantal andere voordelen ten opzichte van verwarming via de cv. Een elektrische radiator werkt bijvoorbeeld via een stekker, dus je kunt een elektrische radiator overal plaatsen waar een stopcontact in de buurt zit. Ook werkt een elektrische radiator een stuk sneller dan verwarming via de cv, dus je badkamer is direct warm.

Wil je de badkamer graag elektrisch verwarmen, maar is je huidige radiator eigenlijk nog niet aan vervanging toe? Met een ombouwelement verander jij je radiator eenvoudig in een elektrische variant. De enige vereiste is dat je een verticale radiator hebt, want het ombouwelement dient rechtop onderaan gemonteerd te worden. Vervolgens vul je de radiator met thermische olie en steek je de stekker in het stopcontact. Voilà, jouw nieuwe elektrische radiator is klaar voor gebruik!Gerelateerde artikelen

Wat is een goed dekbed?
donderdag 14 januari 2021

Wat is een goed dekbed?

Hoe realiseert u uw eigen mancave?
vrijdag 23 september 2016

Hoe realiseert u uw eigen mancave?