Tips om je veiliger te voelen in je eigen huis

Lisanne
Lisanne van Schaik
woensdag 06 december 2017, Geschatte leestijd 3min

Het heeft een reden dat er momenteel veel anti-inbraakreclames op de televisie te zien zijn. December is namelijk dé inbrekersmaand. In deze blogpost geven we je tips om je veiliger in je eigen huis te voelen. Hoewel de politie veel doet om dit tegen te gaan, kun je zelf ook maatregelen treffen voor een veiliger gevoel thuis.

Het is een enorm misverstand dat tijdens feestdagen relatief weinig wordt ingebroken. Dit is echt onzin. Kerst en oudjaarsdag zijn juist de populairste dagen van het jaar om in te breken.  Wist je bijvoorbeeld dat inbrekers gemiddeld ongeveer 800 meter afleggen van het woonadres naar de pleeglocatie? Vooral kleine gemeenten zijn populair bij inbrekers. Ze sloegen de afgelopen jaren het meest toe in Wijnegem, Linkebeek en Drogenbos. Daarnaast steeg het aantal inbraken afgelopen vijf jaar in 234 Vlaamse gemeenten. Ook trekken er momenteel mobiele bendes door het land om inbraken te plegen, dus volgens mij komen deze tips om je veiliger te laten voelen in huis als geroepen.

De meeste inbraken vinden plaats op Tweede Kerstdag. Laat jij je huis veilig achter?

Waarschuwing: veel herhaalinbraken

Ben je al eens slachtoffer geweest van een inbraak? Dan denk je vast, dit zal mij niet nog eens gebeuren. Helaas, niets is minder waar. Verzekeraars waarschuwen dat bij 80% van de mensen die slachtoffer zijn van een inbraak, de inbreker binnen korte tijd terug komt. Dit komt omdat de inbreker de zwakke plekken van de woning -door de vorige inbraak- kent. En omdat de inbreker weet dat het slachtoffer de gestolen spullen heeft vervangen. Hier bovenop komt nog eens dat de impact op slachtoffers groot is en een inbraak funest is voor je veiligheidsgevoel thuis.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) geeft aan dat de gemiddelde herhaaltijd van inbraak iets meer dan een jaar is. Gemiddeld 435 dagen. Bij 4% van de herhaalinbraken is het bínnen een jaar.

Voel je veiliger in je eigen huis met een beveiligingscamera

Een van de manieren om je veiligheidsgevoel in huis te vergroten is het laten plaatsen van professionele beveiligingscamera's.  Ik raad je aan dit te doen door een beveiligingsspecialist omdat de goedkopere, doe-het-zelf-camera’s eenvoudig te hacken zijn. In oktober bijvoorbeeld, toen een vrouw thuis kwam van het boodschappen doen en toen haar camera van de Action zag bewegen. Toen ze keek wat er aan de hand was, begon degene die haar camera gehackt had tegen haar te praten. Ik kan me goed voorstellen dat je er niet op zit te wachten dat iemand lekker bij je binnen gluurt terwijl je denkt goed beveiligd te zijn. Investeer vooral in professionele beveiligingscamera's die niet zo eenvoudig te hacken zijn.

Een veilig gevoel in huis. Lekker ontspannen!

Een veiliger gevoel met een inbraakalarm

Een goede aanvulling op het camerasysteem is het beveiligen van je huis met een alarmsysteem. Als je dit laat doen, maak dit dan ook zeker duidelijk met een sticker op je deur of raam. Dit werkt namelijk afschrikkend! Er zijn testen gedaan met alarmsystemen waarbij de slachtoffers van een inbraak een maand gratis dit alarmsysteem mochten testen. Hieruit kwam naar voren dat meer dan de helft van de testers het gevoel had dat het alarmsysteem bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Uiteindelijk besloot driekwart van de bewoners aan het alarm te houden, maar ook nog andere preventieve maatregelen te treffen.

Maar liefst 40% van de inbraakslachtoffers geeft aan dat zij veel eerder maatregelen hadden genomen om inbraak te voorkomen als zij vooraf hadden geweten hoe groot de impact van inbraak is.

Registreer je bezittingen (gratis registratiekaart)

De politie vindt frequent spullen bij inbrekers die gestolen zijn, maar kan niet achterhalen van wie deze zijn. Als je je bezittingen registreert, met onze gratis registratiekaart bijvoorbeeld, heb je meer kans om je spullen terug te krijgen. Als je dit doet levert dit namelijk meer sporen naar de dader op, waardoor mogelijk meerdere inbraken aan dezelfde dader gekoppeld kunnen worden en de dader mogelijk een langere straf krijgt.

Zorg voor veel licht

Donkere huizen zijn veel aantrekkelijker voor inbrekers, door te zorgen voor goed licht rondom je  ramen en deuren, creëer je extra veiligheid voor jezelf en je gezin. Denk bijvoorbeeld aan een lamp met bewegingsmelder, een kleine investering waar je veel plezier van kan hebben. Het is naast alle bovenstaande tips natuurlijk noodzakelijk om goed hang-en sluitwerk te hebben.

Een alarmsysteem voor een veiliger gevoel in huis.

Meer tips om je veiliger te voelen in je eigen huis

We schreven al eerder over inbraakbeveiliging en geven meer tips voor het veiliger voelen in je eigen huis. Hier vind je een opsomming van blogposts die wij hierover schreven.

-De 5 beste middelen voor inbraak preventie (mét gratis registratiekaart)

- Meer ogen, minder inbraak

- Bereid uzelf voor op de donkere dagen 

- De 5 meest bizarre inbraken

Er is bij je ingebroken. Wat nu?

Zoals je net hebt gelezen is het aantal herhaalde inbraken onwijs hoog. Naast dat ik je echt aanraad je huis goed te beveiligen, raad ik je ook aan 100 te bellen als je vermoed dat de daders nog in de buurt zijn. Heb je dit vermoeden niet, doe dan in ieder geval aangifte. De politie komt dan thuis kijken of er nog sporen zijn die kunnen leiden naar een dader. Ruim dus niet alles gelijk op, maar wacht tot je de politie gesproken hebt! Is je bankpas of telefoon met simkaart gestolen? Blokkeer de pas en simkaarten dan.

Het team van Solvari wenst je alvast een fijne en heel veilige decembermaand!Gerelateerde artikelen