Tiny houses: kleine huisjes met een groot succes

Lenneke
Lenneke Manschot
Tuesday 13 October 2015, Geschatte leestijd 2min

Wonen in een zelfvoorzienend huisje op wielen dat maximaal 50 vierkante meter groot is? In Amerika is het al een groot succes en ook in andere landen zijn de kleine huisjes in opkomst.

Toen de crisis in Amerika toesloeg, raakten veel mensen hun baan kwijt en daardoor ook de woning. Het leven veranderde van 'nog groter, nog duurder en nog beter' naar een heel andere leefstijl in een tiny house. Het wonen in een tiny house is goedkoper en maakt het leven veel simpeler.

Tiny houses: wat zijn dat?

Waarschijnlijk zag u het al aankomen: het zijn kleine huisjes. Ze lijken op tuinhuisjes, met het grote verschil dat het kleine huis prima permanent bewoonbaar is. Tiny houses zijn zelfvoorzienend en ontzien daarmee het milieu. De huisjes zijn gemaakt van duurzame materialen, hebben vaak zonnepanelen op het dak en regenwater wordt dankbaar hergebruikt. Het kleine huisje zou zorgen voor een leven waar iedereen van droomt; een leven vol rust, avontuur, liefde en vrije tijd.

Waarom zou u in een tiny house gaan wonen?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt hoe iemand gelukkig kan zijn in zo'n klein huis. Het is goed denkbaar dat de muren op u afkomen en dat u niet weet waar u uw spullen moet laten. De oplossingen zijn simpel! Als de muren op u afkomen, hebt u de vrijheid om even lekker weg te gaan. En spullen opbergen? U kunt er ook gewoon afstand van doen als het iets is wat u toch niet echt gebruikt en als het geen waarde toevoegt aan uw leven.

Als u woont in een tiny house, gaat het vooral om de verandering van het dagelijkse leven. Ten eerste is het wonen in een tiny house goedkoper. Hoewel ze in Amerika het geluk hebben dat ze vaak toegang hebben tot heel betaalbare grond en flexibele wetten. In België is dat allemaal wat lastiger, maar vaak betaalt u weinig als u het vergelijkt met de huidige huizenprijzen. Daarnaast verandert uw leven aanzienlijk, u neemt genoegen met veel minder en daardoor geeft u automatisch minder uit. En wie minder uitgeeft, hoeft ook minder te werken!

Ten tweede levert een klein huis meer tijd op. U bent al klaar met dweilen als u twee keer met uw ogen hebt geknipperd en u hoeft zich nergens druk om te maken. Doordat u meer vrijheid heeft, is de druk ook veel lager om uzelf te verwennen met een vakantie of een veel te dure gadget. Flink veel voordelen dus!

Ook fan van simpeler en gelukkiger leven?

Tiny houses zijn een bron van inspiratie op zich! Daarom hebben we op Pinterest flink wat beeld voor u verzameld waar u heerlijk bij kunt wegdromen. Mocht u nou toch waarde hechten aan ruimte en wielen onder uw woning niet zo belangrijk vinden, dan kunt u natuurlijk ook gewoon uw leefstijl in uw huidige woning aanpassen.