Solvari 11 jaar: van een plan aan de keukentafel tot dé marktplaats voor jouw woningverbetering

Maud
Maud Timmers
donderdag 23 januari 2020, Geschatte leestijd 3min

Solvari blaast vandaag 11 kaarsjes uit. Wat in 2009 startte als een leuke bijverdienste, groeide in het afgelopen decennium uit tot een succesvol platform waar huiseigenaren voor bijna elke woningverbetering met specialisten uit de regio in contact kunnen komen. Het succes van Solvari is vooral te danken aan flexibiliteit, een juiste koersbepaling én een enthousiast team.

Hoe het begon 

In 2009, toen Dennis van den Bos en Nick de Korte nog studeerden, smolten er twee bedrijfsideeën samen. Aan de ene kant stond Nick, een student Technische Bedrijfskunde die voor zijn studie een onderzoek had afgerond naar de succesfactoren van zonnepanelen in Nederland. Aan de andere kant stond Dennis, een Small Business & Retail Management student die tijdens zijn studie bekend raakte met het concept van leadgeneratie en het realiseren van diensten. Twee vrienden met inspiratie en energie om de markt van zonnepanelenaanbieders te veroveren: Solvari was geboren.

Eén grote leercurve 

Van den Bos ziet 11 jaar Solvari ook wel als een grote leercurve: ‘’Elke fase waarin Solvari zich bevindt, zet ons weer voor nieuwe uitdagingen’’. De groei van Solvari ging namelijk sneller dan gedacht: hoe het bedrijf aanvankelijk opereerde als lead generator, is het hedendaags veel meer dan dat. Zo is het aanbieden van zonnepanelen offertes nu slechts onderdeel van een veel breder portaal en kun je nagenoeg voor elke woningverbetering in Nederland en België terecht bij Solvari. 

Waar Solvari vandaag de dag staat, heeft ook zeker te maken met het bijstellen van doelen en het uitproberen van nieuwe dingen. Coen Verver, die bij Solvari binnenkwam als Marketeer en uitgroeide tot mede-eigenaar en commercieel directeur, zegt hierover: ‘’In 2014 hebben we geprobeerd Frankrijk en Engeland te veroveren, maar dit ging niet zo makkelijk als we dachten. Er is toen gekozen om ons niet te breed te oriënteren, zodat we ons echt kunnen focussen op het leveren van kwaliteit’’. Hierbij vult Dennis aan: ‘’Dit is niet voor niets, het voordeel is namelijk dat wij inmiddels dé specialist van de Benelux zijn’’. 

Mijlpalen 

Van den Bos: ‘’Belangrijke mijlpalen zijn de verbredingsslag en de keuze om naar een platform te gaan’’. Zo werd er ook in 2014 besloten om het tot die tijd gebruikte platform af te schrijven en om het systeem weer vanaf nul op te bouwen. Het doel? Sneller doorontwikkelen en een betrouwbaar platform creëren. ‘’Dit heeft veel tijd gekost, maar soms moet je een stap terug doen om vervolgens weer verder te kunnen’’, stelt Dennis. 

"Ik vind het bijzonder om te zien hoe we zijn gegroeid"

Een andere belangrijke mijlpaal was de deal met Vortex Capital Partners, een investeringsfonds dat zich richt op snelgroeiende MKB-ondernemingen. Dit maakt een belangrijk onderdeel uit van de vernieuwde groeistrategie en doelstelling van Solvari. ‘’Enerzijds willen wij de consument een zo compleet mogelijk plaatje aanbieden; een samensmelting van informatie waardoor er betrouwbare bedrijven aan een klus gekoppeld kunnen worden. Anderzijds kunnen bedrijven op ons bouwen als marketingpartner, wij kunnen hen een gegarandeerde stroom aan potentiële klanten bieden. Is een vakman niet door ons vertegenwoordigd, dan loopt hij de markt mis’’, aldus Dennis. Hierbij vult Coen aan: ‘’Iedere vakman verstaat zijn vak als geen ander, maar Marketing is een heel andere tak van de sport. Als wij nou kunnen doen waar wij goed in zijn, kan een vakman zich volledig focussen op het uitvoeren van zijn werk’’. 

Succesfactoren 

Waar Solvari begon als idee van 2 studenten, is het team inmiddels uitgegroeid tot een enthousiaste groep van 60 werknemers. ‘’Ik vind het bijzonder om te zien hoe we zijn gegroeid’’, zegt Dennis. Teamverband, flexibiliteit en plezier staan bij Solvari dan ook hoog in het vaandel: ‘’Naast teamverband en flexibiliteit blijft plezier ook een belangrijk element, wat we vooral willen creëren door open en eerlijk te communiceren met iedereen. Om mee te kunnen groeien met het bedrijf, moet je in ons geloven en vooral veel plezier hebben in wat je doet. Het succes van Solvari is het succes van ons allemaal’’. 

Een nieuwe richting 

In 2020 ligt de focus op kwaliteit. ‘’Wij willen leadgeneratie in een beter daglicht zetten door ons verder te ontwikkelen als marketingpartner’’. Aanpassingsvermogen is volgens de heren de belangrijkste succesfactor. ‘’Inmiddels genereren wij ruim 150 miljoen omzet per jaar voor onze klanten. Ook hebben we in de afgelopen 11 jaar meer dan 20.000 bedrijven geholpen met het verkrijgen van leads én hebben wij al circa 2 miljoen mensen geholpen met het realiseren van hun verbouwklus’’, zegt Coen. Eén ding is zeker: ‘’De manier waarop we het nu doen, is zeker niet de manier waarop we het na de volgende 11 jaar gaan doen. We blijven ons ontwikkelen’’.