Scandinavisch interieur: 5 belangrijke kenmerken

Solvari
Solvari Blog
Friday 25 October 2019, Geschatte leestijd 2min

Steeds meer mensen kiezen voor een Scandinavisch interieur. De minimalistische inrichting, het prachtige kleurenpalet en de natuurlijke materialen zijn een perfecte combinatie. Door te kiezen voor een Scandinavisch interieur geef je je woning een rustige uitstraling waarin je helemaal kan ontspannen. Wil jij graag een Scandinavische toets aan je inrichting geven? Wij zetten vijf belangrijke kenmerken van een Scandinavisch interieur op een rijtje!

1. Lichte, zachte en natuurlijke kleuren

lichte zachte natuurlijke kleuren interieur

Doordat de winters in Scandinavië heel lang en donker zijn, is het interieur vaak licht om de ruimtes zo helder mogelijk te houden. Dit is dan ook de reden waarom er vooral veel wit wordt gebruikt. Echter hoeft een Scandinavisch interieur niet volledig wit te zijn. Je kan ook lichte, zachte en natuurlijke kleuren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan aardetinten, grijstinten, pasteltinten en prints met grote groene bladeren. Houd deze kleuren dan ook in je achterhoofd bij het uitzoeken van meubels en accessoires.

2. Strakke lijnen en minimalistische meubels

strakke lijnen en minimalistische meubels

In een Scandinavisch interieur zijn de meubels strak en minimalistisch. Dit draagt bij aan de rustige en opgeruimde uitstraling van deze woonstijl. Zo zie je bijvoorbeeld niet vaak een grote salontafel, maar eerder kleine en ronde bijzettafeltjes bij elkaar. Ook de kasten zijn vaak wit en strak, allesbehalve opvallend dus. Wat zeker niet mag ontbreken is een mooie, strakke zetel met rechte lijnen die tegelijk heerlijk zit. Wanneer je dan nog een paar kussens en dekentjes neerlegt, ziet je zetel er meteen knus en gezellig uit. 

3. Heel veel hout

Hout is onmisbaar in een Scandinavische inrichting. Of dit nu op de vloer, de muren of accessoires is maakt niet zoveel uit. Eigenlijk kan je iedere houtsoort toepassen in een Scandinavisch interieur. Als je het zoals de echte Scandinaviërs mooi licht wil houden, raden we je aan om voor lichte houtsoorten te kiezen. Bij voorkeur beuken-, berken- en essenhout. Een andere mogelijkheid is om de houten planken wit te schilderen. 

4. Veel lichtinval

veel lichtinval interieur

In Scandinavië is lichtinval heel belangrijk. Omdat de zon slechts een paar uur per dag schijnt, willen ze het licht optimaal benutten. De lichte kleuren in een Scandinavische inrichting doen al heel veel. Daarnaast is het belangrijk dat er ook veel zonnestralen via de ramen naar binnenkomen. In het najaar kan je gebruikmaken van lichtgekleurde gordijnen.  De lichtinval zorgt ervoor dat je woning groter lijkt én het laat de Scandinavische woonstijl nog mooier tot zijn recht komen.

5. Simpele accessoires

simpele accesoires interieur

Tenslotte mogen ook een aantal mooie design accessoires niet ontbreken in dit rijtje. Zo heeft het Deense merk Muuto prachtige accessoires (én meubels) om je Scandinavische interieur helemaal af te maken. Denk aan kussens, opbergmanden, vazen en vloerkleden. Een belangrijk kenmerk van een Scandinavisch interieur is rust, minimalisme en een opgeruimde ruimte. Zorg er dus voor dat er geen spullen rondslingeren en beperk de accessoires tot een minimum. Ook als je kiest voor muurdecoratie, hou je dit best zo simpel mogelijk.