Ontdek de voordelen van zonnepanelen in de winter

Michelle
Michelle Huynh
woensdag 14 november 2018, Geschatte leestijd 2min

Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen energie opwekken door zonlicht. Maar dat is niet het geval. Nu de winter voor de deur staat, vinden veel mensen dat het niet de beste tijd is om zonnepanelen te installeren. Toch zijn er veel voordelen om zonnepanelen in de winter aan te schaffen. Benieuwd naar de verschillende voordelen? Je leest ze in de blogpost hieronder!

Daglicht

Zonnepanelen werken op licht en wekken dus het hele jaar energie op, ook met bewolkt weer. In de winter zijn er minder zonuren dan in de zomer en bovendien staat de zon een stuk lager aan de hemel. Door de lagere zon is het licht meer gericht en valt het licht beter op de panelen en wekken ze de stroom sneller op. Voor zonnepanelen hoeft de zon niet altijd te schijnen, daglicht is al voldoende om energie op te wekken!

Lage temperatuur

In de herfst en winter liggen de temperaturen lager dan in de lente en zomer. Een zonnepaneel presteert het beste bij een temperatuur van 25 graden. In de zomermaanden kan een zonnepaneel opwarmen tot 65 graden. Dit heeft een negatieve invloed op de opwekking van energie. De zonnepanelen presteren dus beter als de temperaturen lager zijn dan wanneer de zon volop schijnt.

Op een warme zomerdag is de opbrengst niet optimaal. Een zonnepaneel werkt het beste als deze koel blijft. Bij een hoge temperatuur neemt de geleidbaarheid toe en kan de lading niet goed gescheiden blijven. De spanning daalt hierdoor.


Sneeuwval

In de winter hebben we te maken met sneeuwval. Sneeuw kan ook een voordeel zijn voor zonnepanelen. Sneeuw weerkaatst namelijk licht, waardoor de panelen zonlicht opvangen. Dit is gunstig voor de opwekking. Een dun laagje sneeuw is geen probleem, want deze smelt vaak weg door de zon. Maar als de sneeuwlaag te lang blijft liggen op de zonnepanelen, kan dit weer zorgen dat het zonnestroomsysteem minder goed werkt.

Lange termijn

Een jaar heeft verschillende seizoenen. De zonnepanelen heb je voor langere termijn en niet alleen voor de zomer. Het is optimaal om de zonnepanelen in de winter aan te schaffen, zodat ze klaar zijn voor gebruik in de lente. De dagen zijn langer en kun je gelijk genieten van de opbrengst van energie. Profiteer al helemaal in de zomer want dan is de energieopbrengst het hoogst.

Zonnepanelen zijn minder effectief in de wintermaanden dan in de zomermaanden, maar wat ons betreft zijn de zonnepanelen zeker de moeite waard om te installeren met deze bovenstaande voordelen. Bovendien zijn de wachttijden bij zonnepanelen installateurs in de winter korter dan in de lente en zomer. Waarom zou je wachten met het aanschaffen van zonnepanelen in de zomer? Als het ook in de winter kan, profiteer je direct van de hoogste energieopbrengst.Gerelateerde artikelen