Online trends 2020

Solvari
Solvari Blog
woensdag 19 februari 2020, Geschatte leestijd 1min

Amazon heeft aangekondigd haar vleugels ook uit te slaan in Nederland. De grootste marktplaats ter wereld behandelt Nederland nu nog als een provincie van Duitsland en verkoopt via Amazon.nl op het moment alleen nog maar boeken. Daar gaat nu verandering in komen.

De voortekenen waren er al toen Amazon een groot distributiecentrum liet bouwen in Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens. Tel hierbij op dat Amazon een kantoor in Amsterdam heeft opgezet en één plus één was voor veel online marketeers en journalisten al snel twee. Eind 2019 nam Amazon contact op met enkele ondernemers met de vraag of zij geïnteresseerd waren in het opzetten van een Central Seller Account. Inmiddels staat heel online Nederland op zijn kop want wat gaat de komst van de webreus veranderen?

Gaat er veel veranderen door de komst van Amazon in Nederland?

    Wanneer er wordt gekeken naar de invloed van Amazon in andere landen, staat Nederland heel wat te wachten. Waar men in Nederland nu nog voor veel koopgerichte zoekopdrachten zoekt via Google, is dit bijvoorbeeld in Duitsland bij 80% van de koopgerichte zoekopdrachten via Amazon. Amazon biedt Amazon Prime aan, een streamingdienst en tegelijkertijd een soort Amazon abonnement voor de consument. Wanneer een consument gebruik maakt van Amazon Prime, is Amazon de startpagina waar deze consument gebruik van maakt. In Duitsland zijn dit bijvoorbeeld al 18 miljoen unieke abonnementhouders. 18 miljoen mensen die hun online klantreis beginnen op amazon.de. Geen wonder dat de grote webshops de ontwikkelingen rond Amazon en haar intrede in Nederland angstvallig in de gaten houden. Voorbeelden van grote webshops zijn Bol.com, Coolblue, de Bijenkorf en The Little Green Bag. Uit onderzoek blijkt echter dat deze grote webshops weinig te vrezen hebben. Er is namelijk nog ruimte in de Nederlandse markt voor één extra grote speler. Deze ruimte lijkt Amazon maar wat graag te benutten.

    Hebben de kleine webshops nog bestaansrecht?

    Maar als de grote webshops het al lastig gaan krijgen, wat blijft er dan over voor al die ondernemers met een webshop in een niche markt? De beste tip die we kunnen meegeven: blijf jezelf en blijf onderscheidend van de concurrentie. Je ziet veel ondernemers nieuwe mogelijkheden benutten. Denk aan een sieradenwinkel of juwelier die nu opeens ook armbanden bedrukken als dienst aanbiedt. Daarnaast biedt een grote marktplaats als Amazon ook veel kansen voor kleine webshops. Amazon biedt namelijk haar grote netwerk aan in ruil voor een percentage van de omzet.