Meer ogen, minder inbraak.
Is één slot op de deur nog genoeg? Niet als u het ons vraagt. Een bevraging van vijfhonderd Vlamingen wijst erop dat het angstgevoel voor woninginbraak groeit. Uit cijfers van de federale politie blijkt echter dat het aantal woninginbraken aantoonbaar daalt. Is door dat feit onze angst voor inbraak onterecht?
Ik vind zelf van niet, want waar rook is, is vuur. Dat gevoel van onveiligheid moet dus ergens vandaan komen. Landelijke cijfers mogen misschien waar zijn op landelijk niveau, maar het zegt niets over de situatie in de wijk waar u zelf woont. “Ik ben bang voor woninginbraak” is daarmee van dezelfde orde als “ik heb het koud”. En zo u ook zelf de chauffage aanzet om het lekker warm te krijgen, zult u ook zelf actie moeten ondernemen om een gevoel van veiligheid te vinden.
Woninginbraak in Vlaanderen daalt
Laten we eerst eens kijken naar wat we zoal doen om woninginbraak in Vlaanderen tegen te gaan. De VRT publiceerde op de helft van dit jaar de misdaadcijfers van Vlaanderen. De bevindingen zijn positief: in vijf jaar is de criminaliteit met 15% gedaald. Als we dat cijfer van dichtbij bekijken, dalen vooral woninginbraak en autodiefstal. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is dat de verdienste van meer politie op straat en het gebruik van nieuwe technologie. We zouden die maatregelen kunnen samenpakken onder acties die criminaliteit voorkomen; preventie dus.
Onveilig gevoel? Preventief te werk gaan loont echt!
Preventie zorgt dus aantoonbaar voor de daling van criminaliteit op regionaal niveau. Maar werkt dat ook bij u in de buurt? Jazeker!
Het VTM-Nieuws maakte onlangs een korte reportage van een wijk in Kortrijk. Buurtbewoners en hun honden werken daar samen om de veiligheid in hun wijk te verbeteren. Ze patrouilleren er en signaleren criminele praktijken aan de politie. Zo is de woninginbraak met 28% gedaald in amper zes maanden! Het is een indrukwekkend resultaat dat benadrukt hoe zeer preventie de moeite waard is.
Toch hangt er een nadeel aan. Buurtcontrole is vooral afhankelijk van het aantal leden dat patrouilleert en de momenten waarop ze dat doen. Kortom: het ontbreekt aan permanent beschikbare preventieve beveiliging. Een hele mond vol.
Camerabeveiliging en alarmen
Dagelijks vindt het merendeel (70%) van de inbraken plaats op momenten dat u weg van huis bent, bijvoorbeeld wanneer u overdag werkt. Vooral in de wintermaanden neemt het aantal inbraakmeldingen toe, omdat we de dan feestdagen doorbrengen bij vrienden en familie. Terwijl u met z’n allen in goed gezelschap aan het dineren bent, heeft de inbreker alle tijd om eens rustig uw verlaten woning te bezoeken.
Wanneer uw huis is voorzien van een (zichtbaar) beveiligingssysteem, dan is het voor de dief al vele malen minder aantrekkelijk om in te breken. Bovendien zijn camera’s en alarmen een duurzame oplossing om veiliger te wonen, puur en alleen doordat ze altijd de wacht houden. En dat geeft u ook rust.
We horen wel eens dat beveiligingssystemen te duur zijn in aanschaf. Daarom is het zo belangrijk dat u prijzen met elkaar vergelijkt. Ervaring leert dat u daardoor tot wel 40% bespaart op uw camera- of alarmsysteem. Bij Solvari vergelijkt u tot vijf offertes van beveiligingsexperts bij u in de buurt.
Vraag vandaag nog offertes aan om uw woning veiliger te maken! »
Investeer in preventieve beveiliging
Dat ene slot op de deur is niet genoeg om woninginbraak tegen te gaan. We moeten investeren in preventieve beveiliging om zowel het aantal inbraken te verlagen als een gevoel van veiligheid te krijgen. Een buurtwacht is zo’n preventieve maatregel, maar daarbij ontbreekt het permanente karakter. Beveiligingssystemen zoals alarmen en buitencamera’s zijn daarom een duurzame oplossing. Door beveiligingssystemen en prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, kunt u bij Solvari de meest betaalbare en toch doeltreffende oplossing vinden.