Maak van je rommelzolder een leefruimte

Johan
Johan Hazenbroek
woensdag 25 oktober 2017, Geschatte leestijd 3min

Heb je een zolder die nu voornamelijk dient als opbergruimte? Ben je hier onlangs geweest om de kerstspullen te inventariseren, of om er bijvoorbeeld de winterkleding van te halen? Of is het eigenlijk een vergeten, donkere ruimte waar je nauwelijks wat mee doet? Zonde! Wij brengen je graag op andere gedachten. Wat dacht je van bijvoorbeeld een slaapkamer?

Wist je dat een zolder prima als extra leefruimte kan dienen? Dat klinkt misschien wat raar, want over het algemeen heeft een zolder een schuin plafond en dat is niet ideaal qua inrichting. Wij lieten ons inspireren door diverse zolderkamers en helpen jou met tips, ideeën en voorbeelden. Tijd om van je rommelzolder een energiezuinige leefruimte te maken. Leuk voor jezelf, je kinderen of logees!

1. Zorg voor voldoende daglicht!

Een zolder is vaak donker omdat de raampjes niet groot zijn. Investeer daarom in grote dakramen. Dakramen zijn enorm populair in Vlaanderen en dat is natuurlijk niet voor niks. Ze zorgen ervoor dat je kan baden in daglicht en zijn eenvoudig te plaatsen. 

2. Energiezuinig met goede dakisolatie

Als je van de zolder een kamer gaat maken moet je zeker niet de isolatie vergeten! Je zit tenslotte direct onder het dak waardoor je de temperatuur van buiten sneller voelt. Stel dat je hier wilt gaan slapen, dan wil je in de winter niet wegvriezen en in de zomer niet smelten door hogere temperaturen.

Maak je zolder energiezuinig met dakisolatie


Dakisolatie is daarmee het belangrijkste punt van een zolderkamer. Tevens draagt het bij aan de beschermlaag van de hele woning. Een gemiddelde woning die niet of nauwelijks is geïsoleerd is verliest veel warmte. Daarbij stijgt warme lucht op, dus daarmee gaat er meer warmte verloren via het dak. Om deze warmte van beneden tegen te houden kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Daarmee zijn warme voeten gegarandeerd, wel zo lekker als je uit bed stapt! Laat je door een dakisolatie expert adviseren voor de juiste materiaalkeuze voor de binnenisolatie van je dak.

Wist je dat je met dakisolatie al tot 30% op je energiefactuur per jaar bespaart en geniet van de juiste temperatuur in de winter én in de zomer?

Profiteren met dakisolatie

Als je nu kiest voor dakisolatie dan profiteer je niet alleen van warme voeten en de besparing op je energiefactuur, maar ook van premie! In 2017 ontvang je nog 6€ premie per m2 als je de isolatie door een aannemer laat uitvoeren. Hier zijn natuurlijk enkele voorwaarden voor opgesteld die je hier kan lezen. 

Dakisolatie verplicht in Vlaanderen

Daken moeten in Vlaanderen tegen 2020 verplicht geïsoleerd zijn. Dat is de dakisolatienorm die januari 2015 in werking trad. Dakisolatie is daarmee niet alleen handig en levert je veel voordelen op voor een zolderkamer, maar zorgt er ook voor dat de woning in de toekomst geen strafpunten bekomt. Strafpunten klinken misschien wat kinderachtig, maar kunnen er helaas toe leiden dat je woning ongeschikt verklaart wordt en dat wil je natuurlijk niet!

3. Extra bergruimte met inbouwkasten

We haalden het al even aan dat schuine daken in eerste instantie niet handig zijn met inrichten, maar niks is minder waar. Benut schuine daken met inbouwkasten op maat. Op Pinterest vonden we enkele mooie voorbeelden ter inspiratie - van simpel tot luxe afgewerkt. Er zijn een tal van mogelijkheden, net voor wat jij handig vindt. Of het nou om kleding, speelgoed of boeken gaat. Denk bijvoorbeeld aan schuine kasten op wieltjes die je eenvoudig onder het schuine zolderdak schuift. Zo past het perfect in de vorm van het dak. 

Doe-het-zelf tip: realiseer een bedstee. Zo profiteer je dubbel van de ruimte en heb je naast opbergruimte ook een heerlijke slaapplek voor jezelf, je kinderen of logees.

4. Interieurtips voor je zolderkamer 

Hierboven zie je enkele voorbeelden van zolderkamers. Met onderstaande interieurtips geniet jij straks net zoveel van deze extra leefruimte! 

  • Kleurkeuze: kies voor een lichte kleur als je de ruimte nog groter wil laten lijken. Als het al om een grote ruimte gaat en je hebt juist behoefte aan warmte en een knussere ruimte, kies dan voor een warme donkere kleur zoals bruin, koningsblauw, groen of natuurtinten. 
  • Scheiden van ruimte: kies je voor een scheidingswand, maak dan optimaal gebruik van de wand door deze ook als kast te benutten en de ruimte duidelijk in tweeën te delen. Ga je voor een slaapkamer met aparte badkamer, houd de wandjes dan laag of maak ze transparant, zodat het ruimtelijk blijft en toch gescheiden
  • Bed in midden van de ruimte: zet het bed altijd in het midden van de ruimte. Zo oogt het luxe en ruimtelijk en kan je met symmetrie werken. Ook mooi: je bed onder de dakramen plaatsen. Zo zie je de sterrenhemel waar je onder slaapt!
  • Accentueer de hoogte: hang een mooie lamp op of laat deze leeg om de hoogte van de ruimte te accentueren. Denk bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld een flinke kroonluchter of enkele in hoogte verschillende pendels voor allure.


Gerelateerde artikelen