Kopen van een appartement: een kwestie van gemak?

Orin
Orin Koeteeuw
donderdag 03 augustus 2017, Geschatte leestijd 2min

Wonen in een appartement. Het is een populair woningtype dat we in de toekomst steeds vaker zullen zien. Dat lezen we af aan het stijgende aantal bouwvergunningen die zijn uitgereikt en de prijsontwikkelingen van het woningtype op de markt. Kopers hebben duidelijk interesse in appartementen.

En wonen in een appartement heeft een aantal belangrijke voordelen naast de nadelen (die er natuurlijk zijn). Maar laat ons eerst en vooral eens kijken naar de markt, want daar is al een tijdje iets interessants aan de gang.

Het zit ‘m in de cijfertjes

Volgens cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie (FOD Economie) werden er vorig jaar 13% meer (30.711) bouwvergunningen aangevraagd voor appartementen ten opzichte van 2015. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zegt dat de toename het gevolg is van een hoge bevolkingsdichtheid en een beperking van bouwrechten in buitengebieden. Daardoor zijn bouwers aangewezen op appartementsbouw in de binnensteden.

Niet alleen het aantal bouwvergunningen, maar ook de verkoopprijs van een appartement stijgt fors. be-STAT leert ons dat we vorig jaar gemiddeld 227.855 euro betaalden voor een appartement. Het eerste kwartaal van dit jaar steeg dat naar 231.209 euro. Het kaartje hieronder laat zien in welke gebieden de appartementen relatief het duurst zijn (bron: be-STAT).


Interessant is dat de prijzen voor appartementen een fractie hoger liggen dan die van normale woningen. Zie de figuur hieronder (bron: be-STAT):



Je ziet een kleine verticale afstand tussen de rode en blauwe curve. Kopers van appartementen zijn dus, als we de cijfers mogen geloven, iets duurder uit dan degenen die de voorkeur geven aan een woonhuis. Als de prijs dus gemiddeld hoger ligt, waarom zijn appartementen dan toch zo in trek? Dan moeten we toch echt de redenen gaan bekijken.

Redenen om een appartement te kopen: ergens tussen gevoel en verstand

Natuurlijk zullen jobgerelateerde motieven meespelen in de keuze voor een appartement. Bedrijven zijn meestal in de binnensteden of net daarbuiten gevestigd, waardoor de koper omwille van gemak neigt naar een appartement in de buurt (al was het maar om het ochtend- en avondverkeer te mijden...).

En ‘gemak’ ligt ergens tussen gevoel en verstand. Denk bijvoorbeeld aan de nabijheid van winkels, gekuiste gemeenschappelijke ruimtes en de aanwezigheid van een afvalkot in het gebouw. Voor sommigen is het ook een voordeel dat appartementsgebouwen over een lift beschikken en alles gelijkvloers is.

Er is één zuivere rationele reden te noemen die minder van gemak afhangt. Zo liggen de stookkosten van appartementen vaak een pak lager dan in een normaal woonhuis. Dat is niet alleen toe te schrijven aan de oppervlakte, maar komt ook doordat een appartement ingesloten is door andere appartementen, waardoor er een betere thermische isolatie is.

Het is nog maar de vraag of dat laatste motief echt meespeelt bij de koop van een appartement. Ik denk zelf dat het gemak de overhand heeft. Of dat erg is? Nee, hoor. Het is denk ik belangrijk dat je prettig woont in het woningtype dat bij je situatie past. Gemak lijkt dan een goed huwelijk tussen waar je een fijn gevoel van krijgt en wat verstandig is, zowel in ruimtelijke als financiële zin.

Waar ik me wel zorgen over maak, is in hoeverre de prijzen zich zullen blijven ontwikkelen. Als niet het geld, maar eerder het gemak het criterium is voor een koopkeuze, dan lijkt het appartement in de bruisende binnenstad zijn toekomst veilig te hebben gesteld; tegen welke prijs dan ook.



Gerelateerde artikelen